Inmiddels woon ik ongeveer anderhalf jaar op “mezelf’. In die tijd heb ik ontzettend veel geleerd. Over het leven, over mezelf en over op eigen benen staan. 10 dingen die ik de afgelopen tijd heb geleerd:

1 Boodschappen zijn duur

Toen ik nog bij mijn moeder woonde ging ik wel eens wat halen bij de AH of een andere supermarkt, maar sinds ik op mezelf woon merk ik pas hoeveel het kost om een gevulde koelkast te hebben. Ik heb inmiddels geleerd dat Aldi en Lidil je beste vrienden zijn. Aanbiedingen zijn leu, maar heb ik het echt nodig?

2 Rust en regelmaat zijn ontzettend handig

Toen ik net op mezelf ging wonen vergat ik de planten regelmatig en stelde ik klusjes als stofzuigen uit omdat ik er even geen zin in had. Het nadeel: de klusjes moeten toch gedaan worden en hoe langer je er mee wacht, hoe langer het duurt voor je klaar bent. Nu ik bijna alle klusje in huis heb ingepland en er een regelmaat in zit ben ik veel sneller klaar. Daarnaast zit het niet meer in mijn hoofd.

3 Beter een goede buur dan een verre vriend

Een zeer bekende spreuk, het is echt waar. Een goede relatie met je buren is goud waard. Je suiker is soms echt op en een feestje geven zonder gedoe is wel zo fijn. Voor een goede relatie met de buren hoef je heus niet elke week op de koffie. Help soms een handje, zeg gedag en neem die ene boodschap voor ze mee als ze er om vragen.

4 Bouw je sociale netwerk in de buurt op

Ok, ik moet hier nog aan werken maar de stad waar je woont is meer dan de plek waar je huis staat. Vrienden op fiets afstand zijn onmisbaar. Je zult niet altijd lekker in je vel zitten. Leer daarom zo snel mogelijk nieuwe mensen kennen.

5 Het is echt jouw huis

Het duurt bij de één wat langer dan bij de ander maar in jouw huis gelden jouw regels. Wil je iets aanpassen dan doe je dat. Foto’s op de muur, dan doe je dat. Mocht je moeder langskomen en het niet zo’n goed idee vinden. Het is en blijft jouw huis. Doe dus wat je wilt. De verantwoording en vrijheid liggen bij jou.

6 Het is een zooi voor je het weet

“Ruim je kamer nou eens op”, vroeger de meest gehate zin van je moeder maar man wat had ze gelijk. Het is een zooi voor je het weet, dus je kunt maar beter opruimen als je ergens mee klaar bent. Dat hoeft niet persé — het is jouw huis — maar het is wel handig.

7 We voelen ons allemaal wel eens eenzaam

Op mezelf wonen betekent dat ik vrijwel altijd alleen thuis kom. Er is niemand die vraagt hoe je dag is geweest. Dit kan soms een eenzaam gevoel geven, maar ook dat gevoel mag er zijn. Ik overleef het wel.

8 Doen, doen, doen

Ik ben soms een enorme uitsteller. Maar sinds ik op mezelf woon leer ik dat je alleen maar verder komt door dingen te doen. Fantaseren over de toekomst is leuk, maar je moet stappen zetten om er werkelijkheid van te maken. Als je denkt “is dit het nou” dan heeft afwachten geen zin. Het is tijd voor actie. Zin om je vrienden te zien? Zoek ze op of nodig ze actief uit. Maak gebruik van de mogelijkheden die je nu hebt.

9 Durf te leven

Ja cliché. Maar vaak vergeet ik het nog wel eens. Soms ben ik zo druk met het huishouden, werk, studie en alle verantwoordelijkheden van op jezelf wonen, dat ik vergeet ervan te genieten. Het is prachtig om op jezelf te wonen, je vrienden uit te nodigen en samen te eten. Sta stil bij die momenten want ze zijn waardevol.

10 Heb ik dit echt nodig?

Die nieuwe iPhone is prachtig evenals de Playstation 4 en die peperdure fles whisky, maar heb ik dat echt nodig? Die vraag stel ik mij steeds vaker. Op mezelf wonen geeft veel kosten en dus moet je keuzes maken. Nee, ik heb geen Playstation 4 en mijn iPhone hoeft voorlopig niet vernieuwd te worden. Ik ben misschien niet meer de hipste van de klas, maar mijn leven is het niet minder om geworden. Op mezelf wonen heeft mij geleerd te waarderen wat ik heb en te zien wat ik echt nodig heb voor een mooi leven.