Een mens is niet altijd gelukkig. Soms zijn er die dagen waarvan het beter zou zijn als ze direct voorbij zijn. Dat is helaas nooit zo. Daarom heeft men ooit muziek uitgevonden. Met de juiste plaat is wordt de dag namelijk een stuk leuker. Van deze vier platen word ik in no time weer vrolijk.

Matisyahu – Youth

Matisyahu, waarschijnlijk zegt de naam je weinig. In 2006 had Amerikaans-Joodse reggaezanger een wereldhit met de live versie van het nummer King without a crown. Youth laat mij teruggaan naar mijn jongeren jaren. Zoekende in het geloof en zoekend naar bijpassende muziek kreeg ik op een dag dit album van Daniël. Het was volgens hem het bewijs dat christelijke muziek niet perse het einde van goede muziek hoeft te betekenen. De teksten zijn vrij serieus maar wie die eerste gitaarsolo hoort weet direct dat dit album meer is dan een berg teksten.

The Police – Certifiable: Live in Buenos Aires

Of het is omdat ik alles herken van “vroeger”. Of omdat je zo heerlijk kunt meeblèren. Of gewoon omdat het zo heerlijk en uptempo klinkt, van Certifiable: Live in Buenos Aires krijg ik energie en goede zin. Voorwaarde is wel dat het geluid even op standje “klagende buren” moet. De originele dvd heb ik overigens niet, maar Spotify voldoet prima. “I’ll send an SOS to the world” “Walking on the moon iYOOOH”

Typhoon – Tussen Lucht en Licht

Als deze man ooit een kerk start zit het gegarandeerd vol. Typhoon is een piekeraar en een dromer. Hij wil weten hoe de wereld in elkaar zit. Tussen Lucht en Licht neemt je mee in een emotionele rollercoaster, een spirituele reis naar de kern van het leven. Denken, voelen, ervaren, en dat met de ziel op tafel. Dat maakt het zo’n mooi album.

Kyteman – The Kyteman Orchestra

Binnen drie tonen ben ik in een andere wereld dan de mijne. Het is ongelofelijk hoe dit album uiteenlopende muziekgenres samensmelt tot iets wat je oren nog nooit gehoord hebben. Soms is ongecontroleerde chaos in perfecte harmonie met minimalistische elementen en rust. Wat dat betreft is deze plaat de perfecte weerspiegeling van emotie.

Deze vier platen helpen mij elke keer weer door een rot tijd heen. Wat is jouw favoriet plaat wanneer je niet helemaal “happy” bent?