Rico & Sticks en Typhoon schreven afgelopen vrijdag muziekgeschiedenis met de grooste show in de geschiedenis van de Nederlandstalige hiphop. Daar was ik bij, en dat is logisch. Het afgelopen jaar luisterde ik 45 dagen naar Spotify met Opgezwolle en Typhoon in de top 5 van meest gedraaide artiesten.

NederHop met je Tjappies & Mammies

Mijn favoriete slaapliedje mag dan welliswaar op één staan — Logisch want die draai ik iedere avond — maar ik hard op NederHop en de belgische artiest Tourist LeMC. Er is geen ontkomen meer aan, ik ben een “NederHoppende-pop-rapper”-verslaafde. En waar komt dat geluid dan vandaan, dat “whooooff”? Uit de speakers en grote kans dat Tjappies & Mammies voer is voor de speakers. Dat is mijn meestgeluisterde Opgezwolle track.

Geen nood voor wie denkt dat ik alleen maar naar Opgezwolle luisterde. Mijn top 5 zag er als volgt uit:

  1. Lavinia Meijer
  2. Opgezwolle
  3. Tourist LeMC
  4. Typhoon
  5. Eminem

Guilty pleasure: Damaru

Iedereen heeft van die muziek waar je eigenlijk niet mee te koop wilt lopen. In 2016 blijkt Damaru mijn guilty pleasure. Ok, dat lucht op…. Suriname wohjojo!

Dinsdag is altijd een mooie dag in het verre oosten

O wat is de dinsdag een muzikale dag in huise Martens. Op die dag knalde er de meeste muziek uit de boxen. Dit was overigens in 2014 ook al het geval. Een verklaring hiervoor heb ik overigens niet.

Een trilploat zet de wereld op zijn kop

Een eervolle vermelding is er voor het Groningse Wat Aans. Hun Trilploat staat best hoog in het lijstje. Overigens heb ik als Edese Bible Belt’er geen idee wat ze rappen. Vraag mij niet om het te vertalen want het zweet loopt mij al langs de bilnaad.

Voor alle cijferjunkies

Ok, leuk al die nummers, maar de echte cijferjunkies willen natuurlijk keiharde cijfers. Geen nood! Hier zijn ze al:

  • Geluisterde minuten: 65,355
  • Totaal artiesten: 4,504
  • Unieke nummers: 3,926

Voorgaande jaren had Sporify overigens een ontzettend mooie manier om al die data weer te geven. Dit jaar moesten wij muziekliefhebbers het helaas doen met een simpele mail die minder data bevat dan voorgaande jaren. Toch jammer. Ik zou zeggen “werk aan de winkel voor elke scharminkel”.

Hoe was jouw muzikale jaar?

Ik luisterde het grootste deel van de 45 dagen dus naar NederHop. Wat is jouw favoriete track van 2016? Welke track gaat mijn “Nederhoppende-pop-rapper”-verslaving te lijf of versterkt het juist. Ik hoor jouw suggesties graag in de reacties.