Heb jij je ooit weleens afgevraagd hoe je taggen kunt voorkomen of hoe je voorkomt dat de hele wereld meeleest? Kortom, wil jij weten hoe je jouw privacy op Facebook kan verbeteren? Hier zijn vijf tips. De meeste instellingen vindt je bij de account/privacyinstellingen.

Voorkom dat iedereen al je vrienden ziet

Standaard toont Facebook aan iedereen wie je vrienden zijn en hoeveel dat er zijn. Niet iedereen vindt dat even fijn en het is ook niet altijd even handig. Gelukkig kan je zelf bepalen wie deze informatie te zien krijgt. Ga hiervoor naar je profiel → vrienden en klik op het bewerk icon naast “vrienden zoeken”

Kies vervolgens voor “privacy bewerken” en kies de gewenste instelling. Wanneer je kiest voor “alleen ik” zullen je vrienden alleen de “gemeenschappelijke vrienden” zien.

Privacy bewerken vrienden

(ongewenst) Taggen voorkomen

Zoals iedereen inmiddels wel weet is het mogelijk om mensen te “taggen” op een foto of in een bericht. Je geeft dan als het ware aan met wie je op de foto staat. Handig voor over 10 jaar als je niet meer weet met wie je die ene avond zoveel lol had. Maar niet alleen jij en jouw vrienden kunnen zien met wie je op de foto staat. Ook alle vrienden van de mensen die net als jij getaged zijn kunnen dat. Je toekomstige baas zou er maar tussen zitten!

Gelukkig kan je door middel van de privacyinstellingen regelen dat je toestemming moet geven voor de geplaatste tag. Dit regel je zo: ga naar de rechterbovenhoek en klik op het tandwiel –> “privacyinstellingen”  “Tijnlijn & taggen” “Tags controleren die mensen toevoegen… aanzetten

Taggen voorkomen: /Berichten bekijken waarin je door vrienden bent getagd voordat ze op je tijdlijn worden weergegeven? aan

Beperk de toegang tot jouw gegevens voor applicaties die jouw vrienden gebruiken

Wat veel mensen zich niet realiseren is dat apps die vrienden gebruiken ook toegang hebben tot jouw gegevens. De makers van spelletjes op Facebook weten waarschijnlijk van alles over jouw terwijl jij zelf wellicht nog nooit een spel hebt gespeeld.

Om te bepalen tot welke informatie de apps die vrienden gebruiken kunnen opvragen ga je naar de “privacyinstellingen”“Apps”“Apps die anderen gebruiken”. Je kunt het beste alles uitvinken behalve “Of ik online ben”. Als je dat uitvinkt schakel je de mogelijkheid om te chatten via je mobiel uit.

Tot welke privé gegevens hebben apps die anderen gebruiken toegang?

Schakel apps uit die je niet gebruikt

Hoe langer je op Facebook zit hoe groter de kans dat je een applicatie of website toegang geeft tot bepaalde informatie. Daar is niets mis mee want het is vaak hartstikke handig! Toch is het af en toe belangrijk om te kijken welke applicaties toegang hebben tot jouw Facebook.

Als je kijkt bij “privacyinstellingen”“Apps”“Apps die je gebruikt” zie je precies welke paplicaties toestemming hebben tot jouw gevevens. Klik op het kruisje om de toestemming in te trekken.

Schermafbeelding 2013-06-11 om 17.18.46

Je kunt nu nog de keuze maken om alle activiteit van de applicatie ook te verwijderen van Facebook. Dit kan heel handig zijn. Denk hier even over voor je dit aanvinkt.

Bepaal of je in advertenties wilt verschijnen

Wil jij dat jouw vrienden reclamen krijgen waar jouw foto of naam in gebruikt wordt? Nee toch? Via “Privacyinstellingen” → “Advertenties” kan je dit aangeven. Beide opties zou ik op “Niemand”.  Let op: de gesponsorde verslagen advertentievariant (sponsored stories) valt hier buiten. Vreemd genoeg kan je niet uitschakelen dat je naam of foto hierin wordt gebruikt..

Dat waren ze, vijf privacyinstellingen waar je zeker eens naar moet kijken. Natuurlijk zijn er nog veel meer dingen die je kunt doen om je privacy op Facebook te vergroten maar dit is een begin.