YouTube is op Google na de grootste zoekmachine van het internet. Ok, de Chinese Google, Baidu is waarschijnlijk nog groter maar niemand weet hoe groot Baidu exact is en daarom laten we die even buiten beschouwing. De ontwikkelingen binnen YouTube staan niet stil en ik heb vijf concrete wensen waarvan ik hoop dat YouTube ze ooit zal vervullen.

  1. Video vervangen
  2. “Aantekeningen” linken naar externe bronnen
  3. Betere ondersteuning voor ondertiteling
  4. Aanpasbare player
  5. YouTube+

Video vervangen

De absolute nummer 1 is het vervangen van de video file. Als je een kleine aanpassing wil doen in je video dan kan dat momenteel alleen door een nieuwe video te uploaden en de bestaande te verwijderen. Je dient dan wel elke link naar de video te vervangen, opnieuw de titel, tags, omschrijving, aantekeningen toe te voegen. Als je simpelweg de video file kon vervangen dan was dit niet meer nodig. Bijkomend voordeel is dat site’s die je video hebben gepubliceerd de embed-code niet hoeven te vervangen.

“Aantekeningen” linken naar externe bronnen

Aantekeningen zijn een prachtige manier om extra informatie toe te voegen aan de video. Zo kun je bijvoorbeeld links maken in de video om mensen zich te laten abonneren op jouw kanaal. Het enige nadeel van deze aantekeningen is dat ze alleen kunnen linken naar dingen binnen YouTube. Als je bijvoorbeeld over je website praat heb je geen mogelijkheid om via een aantekening te linken naar je website. Een gemiste kans als je het mij vraagt.

Betere ondersteuning voor ondertiteling

Youtube ondertitel venster
Op dit moment is het ondertitelen van een video geen gemakkelijke klus. De ondertiteling moet namelijk gebeuren in een timecode based tekstbestand die vervolgens geüpload kan worden op YouTube. Het zou veel makkelijker en toegankelijker zijn als dit kon op de zelfde manier als het toevoegen van aantekeningen.

Aanpasbare player

Je kent dat wel, heb je eindelijk een schitterende website met een design dat volledig tot in de puntjes is verzorgd en dan wil je een video’tje plaatsen. Ineens staat daar die standaard player van YouTube en weg is je mooie design. Nu wil ik niet zeggen dat de player van YouTube lelijk is maar er zijn gevallen waar het gewoon afbreuk doet aan de website. Daarnaast heb je niet altijd behoefte aan alle standaard knoppen. Het zou prachtig zijn als je op zijn minst de kleur van de player zou kunnen aanpassen en het aantal beschikbare knoppen.

YouTube+

Ik ben mij ervan bewust dat een aantal wensen zoals het aanpassen van de player en het vervangen van een video niet geheel passen binnen het huidige beleid van YouTube en zou mij kunnen voorstellen om deze optie’s tegen betaling aan te bieden. Een soort van YouTube+ dus.