Steeds vaker hoor je dat RSS (Really Simple Syndication) dood zou zijn. Hoe kan één van de fundamenten van het internet dood zijn? RSS is niet dood, het concept van abonneren wellicht wel.

Wat is RSS

Voor de mensen die niet weten wat RSS is. RSS maakt het mogelijk de content van bijvoorbeeld blogs of nieuwssites gemakkelijk te verzamelen op één plek. Op deze manier hoef je niet eerst naar een website om daar te concluderen dat er geen nieuwe content is toegevoegd.

Niet dood maar springlevend

TechCrunch publiceerde in 2009 een artikel met de naam Rest in Peace, RSS. Hierin wordt betoogd dat RSS wordt overgenomen door sociale mediakanalen als Twitter en Facebook. Dit is grotendeels waar maar dat wil niet zeggen dat RSS dood is of gaat. David Winer, een van de bedenkers van RSS verwoordt dit heel mooi:

“RSS is as dead as HTTP and SMTP, which is to say it’s alive and kicking. These protocols get widely implemented, are so deeply ingrained in the infrastructure they become part of the fabric of the Internet. They don’t die, they don’t rest in piece. They become the foundation for everything that follows.”

Het sociale filter

Natuurlijk. Vandaag de dag maken wij veel meer gebruik van sociale media om informative tot ons te nemen. Het voordeel van sociale media is het sociale filter. Als de guru van je vakgebied een artikel adviseert lees je die sneller dan het artikel van de buurjongen. Maar Uiteindelijk is RSS slechts een protocol om informatie op te halen. Wat men met die informatie doet is een tweede.

Veel websites gebruiken het nog

Veel websites maken gebruik van RSS om informatie te tonen van een andere partij. Hiervoor zijn vaak ook zogenoemde API’s ontwikkelt maar voor de “gewone” gebruiker zijn deze vaak te ingewikkeld. Een RSS feed is een simpel alternatief. Daarnaast zit RSS standaard in mailprogramma’s. RSS is dus bij lange na niet dood.

Niet RSS maar abonneren is dood

Wat veel mensen denk ik bedoelen is dat het concept van abonneren stervende is. Het aantal geabonneerden bij blogs neemt inderdaad af. Het is ook maar de vraag wat een abonnement daadwerkelijk oplevert. Nieuwe artikelen verschijnen vanzelf in één van de vele sociale media en dus is het niet nodig om daarvoor ook nog een mail of een andere melding voor te ontvangen. Abonneren werd volgen maar volgen leidt niet tot de dood van RSS.