Automatische direct messages, ik kan er niet zo goed tegen. Het voelt als gespeelde interesse, als groeten uit beleefdheid en vaak voelt het als een door de strot geduwde reclame-uiting. Toch denk ik dat het best nuttig kan zijn zo’n automatische direct message.

Wanneer kan het wel

Een vriendelijk welkom kan volgens mij geen kwaad. Noem mij dan echter wel bij mijn voornaam dan voelt het tenminste niet zo geautomatiseerd. Je hulp aanbieden heb ik ook geen probleem mee dus dan krijg je ongeveer:

Hallo Eelco, leuk dat je ons bent gaan volgen. Mochten je we ergens mee kunnen helpen horen wij het graag.

Wanneer kan het vooral niet

Er zijn een hoop gevallen waarbij het sturen van een automatische direct message bij mij een negatief effect heeft. Over het algemeen ga ik je direct weer ontvolgen.

  1. Wij van Wc-eend adviseren wc-eend
  2. Wij zijn en schrijven over …
  3. Ga naar onze shop voor korting
  4. Volg ons ook hier:
  5. Verstuur je DM niet in de nacht

Wij van Wc-eend….

Dat de “Wij van Wc-eend adviseren wc-eend” tactiek niet werkt lijkt mij overduidelijk. Je bent een bedrijf uit interesse gaan volgen en het eerste contact is een contact met eigendunk en schaamteloze zelfpromotie. Hoezo persoonlijk welkom? Persoonlijk aansmeren zal je bedoelen.

Wij zijn en schrijven over

De “Wij zijn en schrijven over” tactiek. Wij zijn bedrijf x en wij schrijven over x, y en z. Heel interessant natuurlijk maar dat weet je waarschijnlijk al want anders had je niet op die knop gedrukt.

Kijk hier voor meer voordeel

Ik had hem van de week echt, de “Kijk hier voor voordeel” tactiek. Direct ontvolgd. Als je zo begint ben je waarschijnlijk alleen maar geïnteresseerd in verkopen. Je zou toch denken dat men mij volgt vanwege mij.

Volg mij hier ook

De volg ook hier tactiek is mij ook een doorn in het oog. Wees blij dat ik je volg op Twitter!

Kies het juiste tijdstip

Dan nog even iets over het tijdstip. Ik ben een Nederlander en wij Nederlanders slapen nachts. Dat weet iedereen dus stuur je DM niet in de nacht.

In sommige gevallen….

Ik kan mij voorstellen dat er situaties denkbaar zijn waarbij een automatische direct message wel handig is. Over het algemeen denk ik dat je informatie beter in de bio kan zetten en mij persoonlijk op mijn eigen tijdlijn verwelkomt

Conclusie

Mijn conclusie is dat het sturen van automatische direct messages over het algemeen een no go is. Als ik naar mijzelf kijk dan ben je mij negen van de tien keer kwijt na het sturen van een automatische direct message.