Vrouw slapend op de bank

Ooit was het mijn grootste hobby, ik was er ontzettend goed in maar de laatste jaren kreeg ik er moeite mee: slapen. De standaard tips zoals geen televisie voor het slapen gaan, warme melk of slaappillen helpen mij onvoldoende. De laatste weken gaat het ontzettend goed en dit is hoe ik er voorzorg dat ik beter slaap.

Creëer een (slaap)ritme

Rust, reinheid en regelmaat: het klinkt ouderwets, en dat is het ook. Florence Nightingale (1820-1910), grondlegger van de moderne verpleegkunde schreef als eerste over de 3 R’s als basis voor een algehele goede gezondheid. – Jeffrey Wijnberg

Regelmaat, dat blijkt voor mij een toverwoord om goed te slapen. Stipt om tien uur piept mijn telefoon dat het tijd is om te gaan slapen. In het begin was het wennen zo’n alarm als herinnering maar inmiddels ben ik er aan gewend. Ik doe dit nu ongeveer twee weken en merk dat mijn lichaam om tien uur moe begint te worden.

Laat de smartphone in een andere kamer

Je herkent het vast wel. Nog even snel op Facebook kijken of die ene tweet versturen en dan slapen. Dat is niet alleen een slecht plan omdat onze hersen licht als signaal zien om wakker te worden maar ook omdat je de hersenen activeert. Om nou te voorkomen dat je in de verleiding komt om toch even op je smartphone te kijken adviseer ik je om je smartphone in een andere kamer te laten.

Nu zijn er ook mensen die de verleiding om op je smartphone te kijken kunnen weerstaan maar alsnog kan het helpen om je smartphone in een andere kamer te leggen. We zijn onbewust toch vaak met onze smartphone bezig. Het is niet voor niets dat 70% tot 80% van de mensen weleens last heeft van fantoomvibratie. Mijn persoonlijke ervaring is dat ik onrustig slaap zelfs wanneer mijn telefoon staat uitgeschakeld.

Let niet op de klok maar op je lichaam

Dit is wellicht een beetje in strijd met de regelmaat maar luister naar je lichaam. Je lichaam geeft een signaal als het moe is. Ga naar bed als je lichaam dat aan geeft al is het negen uur. Dat is volgens de standaarden van onze maatschappij niet stoer maar wel ontzettend lekker. Vooral als je de volgende morgen wakker en vol energie aan de dag begint.

Geef het de tijd

Als je veranderingen aanbrengt in je manier van slapen dan heeft dat niet direct de volgende dag effect. Je lichaam heeft tijd nodig om aan de nieuwe situatie te wennen en zich te herprogrammeren. Geef het de tijd die het nodig heeft. Slaap lekker!

Foto: Pedro Ribeiro Simões via Flickr CC: Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)