Biertje? Om 15:00 ja!Sinds april ’13 mag er op de campus van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen voor 16:00 geen alcohol geschonken worden. Eerder mocht dit vanaf 15:00 uur. De nieuwe maatregel geldt voor alle cafés die de HAN rijk is: De Zalloon en Coffee@FEM in Nijmegen en de HANgar en Lokaal ’99 in Arnhem. Het besluit is doorgevoerd zonder enige vorm van overleg en kwam dan ook als een donderslag bij heldere hemel.

Klachten van docenten in Nijmegen

In de Sensor staat deze maand een artikel over het besluit, daarin valt te lezen:

‘Enkele docenten van de Faculteit Economie & Management in Nijmegen vertelden over het storende gedrag van enkele studenten die al wat alcohol op hadden. De docenten vonden dat drie uur ’s middags nogal vroeg is om alcohol te drinken.’

Het is begrijpelijk dat het vervelend is als studenten drinken voordat ze hun college ingaan. Toch zou dat geen reden mogen zijn om de dranktijden te verschuiven. Bierdrinken kan je immers thuis ook dus als een student dronken in een college wil zitten…. Daarnaast zijn er ook ’s avonds lessen en in Arnhem zit er op loopafstand een café.

Functie van een café

De functie van een café wordt duidelijk onderschat door de heren in hun ivoren toren. Een café op de campus zorgt voor een goede sfeer en een stuk gezelligheid. Het zorgt voor een hechtere band tussen de studenten en het is eerder regel dan uitzondering dat er vriendschappen voor het leven gesloten worden.

Dat kan toch ook zonder alcohol?

Klopt, voor gezelligheid en het sluiten van vriendschappen is geen alcohol nodig. Dat is echter wel wat de meeste studenten graag drinken. Dat is dus ook waar de cafés van leven.

In de Sensor zegt lokaal ’99 voorzitter Tom Koudijs

‘De meeste omzet maken wij in het eerste uur dat alcohol geschonken mag worden. Als studenten klaar zijn met de lessen, waarvan de meeste tussen twee en vier uur aflopen, komen ze weleens een pilsje pakken. Even ontspannen, praatje maken. Aan vroege studenten geven we aan dat we vanaf drie uur alcohol schenken. Een half uurtje willen de studenten nog wel wachten, maar door die nieuwe tijd vertrekken ze naar de Korenmarkt.’

Slechte communicatie en slecht voorbeeld voor studenten

Tot op heden zijn er nog geen gegronde redenen opgevoerd voor het besluit. Ons eigen Lokaal ’99 wordt al bijna veertien jaar lang zonder noemenswaardige incidenten wordt gerund. In de tijd dat ik er rondloop heb ik nog geen klachten gehoord. Wat mij persoonlijk het meest stoort is dat er enorm slecht wordt gecommuniceerd vanuit de HAN. Extreem kort van te voren, geen gegronde reden en zonder enige vorm van overleg. Gewoon pats boem besloten.

Voorbeeldfunctie

Als HAN heb je wat mij betreft een voorbeeldfunctie. Zeker op het gebied van communicatie, en zeker wanneer je weet dat de HAN verschillende communicatie-opleidingen in het pakket heeft. Even goed communiceren de café-eigenaren en studentenvereniging Lokaal ’99 lijkt mij niet zo moeilijk. Het zijn je eigen studenten, die studenten die bij jou onder andere een communicatie-opleiding volgen.

Teken de petitie

Lokaal ’99 en de HANgar zijn een petitie gestart om de schenktijd weer terug te krijgen naar 15:00 uur.

TEKEN DE PETITIE!

 

UPDATE: Op 7 mei gaat het bestuur in gesprek over het besluit.