Hij is filmcriticus, radioman, instagram-gebruikers en o, ja blind. Ik heb het over Tommy Edison wellicht beter bekend als Blindfilmcritic want dat is zijn Instgramnaam. Onder die naam plaatst hij foto’s uit zijn dagelijks leven. Soms bewogen en vage snapshots, soms hele leuke foto’s waarmee Instagram bewijst alles mooi te kunnen maken. Het is alleen jammer dat hij ze nooit ziet.

toegankelijkheidsvoorzieningen maken het mogelijk

Om te Instagram te kunnen gebruiken maakt Edison gebruik van de toegankelijkheidsvoorzieningen van Apple. Zo weet hij precies wat elke knop doet door middel van de voice-over functie en spreekt hij zijn commentaar in. Mooi om te zien dat de technologie dit soort dingen mogelijk maakt. Je kunt je natuurlijk afvragen hoeveel nut het heeft om te kunnen fotograferen terwijl je het resultaat nooit zal zien, maar dat is een andere discussie.

Keynote van Apple

Ik moet ineens denken aan een KeyNote presentatie van een tijdje terug. Aan het begin van de KeyNote is er een filmpje te zien van een blinde man die door het bos loopt. Hij gebruikt een App om zijn weg te vinden in het bos dat hij niet ziet maar wel voelt en ervaart.

Met techniek is alles mogelijk

Mooi is dat eigenlijk, dat er dankzij techniek zoveel mogelijk is. Ik bedoel: fotografen die bedlegerige mensen de heel wereld laten zien, een blinde die zelfstandig door het bos wandelt en zelfs een blinde fotograaf.

Er kan vandaag de dag echt veel. De enige beperking die men daadwerkelijk nog heeft is de beperking niet te denken in mogelijkheden.