De afgelopen weken heb ik veelvuldig gebruik gemaakt van het openbaar vervoer. Dat is toch altijd een hele belevenis. Voor mij begint alles met een telefoontje naar de NS service centrale alwaar ik mijn treinreis boek. Dat wil zeggen, ik zorg dat ik op het afgesproken tijdstip aanwezig ben op het station en de NS zorgt op haar beurt dat er iemand is om mij de trein in te helpen. Eenmaal binnen kan de reis beginnen.

Op tijd aanwezig zijn is niet altijd makkelijk

Even terug naar dat op het afgesproken tijdstip aanwezig zijn. Dat gaat eigenlijk altijd goed, tenzij ze de liften uitschakelen zoals laatst het geval was in Hoog Catharijne. Je staat toch raar te kijken als je naar boven moet maar de lift buitenwerking is gesteld. Gelukkig voor mij was er een collega bij en met haar ben ik omgelopen. Correctie gerend. Uiteindelijk niet op tijd op het station maar vanwege een net telefoontje mocht ik met de volgende trein mee en kwam ik alsnog thuis.

Pikante gesprekken in de stiltecoupe

Eenmaal in de trein begint het avontuur. Als rolstoeler zit je meestal in het halletje of in de stiltecoupe. Die laatste is overigens nooit stil te noemen maar dat terzijde. Als je in de stiltecoupe zit gebeurt er eigenlijk nooit wat. Ok, je krijgt de meest pikante details te horen omdat je buurvouw het echt nu kwijt moet aan haar vriendin. Die kan natuurlijk ook niet wachten en hangt aan haar oor via iets wat we ooit een Nokia 3310 noemden. Net als je denkt dat het qua details niet erger kan komt het verhaal van dat wat ze had willen doen maar nog niet durfde. Wanneer ik aankom op mijn eindbestemming ben ik blij dat er iemand is om mij de trein uit te helpen. Get a Coupe! Zou ik zeggen.

Een coupe is net de badkamer

Het kan overigens nog vreemder. Ooit eens een complete verkleedpartij in de trein meegemaakt. Een switch van een outfit die moeders had goedgekeurd naar een outfit die niets te fantaseren overliet. Dat hoefde natuurlijk ook niet alles was tijdens de verkleedpartij zichtbaar voor de hele coupe. Rare gewaarwording.

Spuug, tuffen en zwartrijden

het kan overigens nog vreemder. Wat dacht je van een zwerver die gegarandeerd het zwartrijden heeft uitgevonden en het normaal vond om zijn speeksel over de vloer uit te werpen? Of een student die te veel gedronken heeft en zijn zojuist verorberde broodje kebab uitwerpt?

Liefde, de eerste keer en trouwen

Je maakt overigens ook leuke dingen mee. Een Oma die onderweg is naar de bruiloft van haar kleinkind, een model dat onderweg is naar een shoot, een over de oren verliefd stelletje, kinderen tijdens hun eerste treinreis en een jongedame die onderweg is naar haar lief aan de andere kant van het land.

Ach, reizen met de Nederlandse Spoorwegen is wel afwisselend! Van ranzig toch schattig en alles wat daar tussen zit. Afwisselend is het in ieder geval