Bloggen, dit jaar wil ik het iedere dag doen. Iedere dag een post schrijven en iedere dag mijzelf uitdagen om de pen ter hand te nemen. Een vriendin van mij vroeg mij waarom ik toch zo graag blog. Daar heb ik natuurlijk mijn reden voor, hier zijn ze in willekeurige volgorde:

Oefening in discipline

Iedere dag bloggen vraag discipline, doorzettingsvermogen en wilskracht. Ik merk af en toe dat ik daar erg veel moeite mee heb. Iedere dag bloggen is voor mij een training in discipline, een training die ik hard nodig heb.

Het vertellen van verhalen

Ik vertel graag verhalen. Dat is een van de redenen dat ik een editors-opleiding heb gedaan. Verhalen hebben iets fascinerends. Met mijn blog vertel ik mijn eigen verhaal, mijn eigen lijdensweg en vreugdedansen. Wellicht kun je mijn blog zien als mijn nalatenschap aan de wereld, maar dat is heel filosofisch.

Personal branding

Vandaag de dag is personal branding een hot item. Deze blog helpt mee aan mijn personal branding en aan mijn persoonlijke ontwikkeling. Door mijn blog onderzoek ik dingen, duik in onderwerpen die mij interessant lijken en ontdek ik wat ik echt leuk vind. Het leuke van een blog is dat je feedback krijgt. Afgelopen week bijvoorbeeld kreeg ik een SMS over een blog die ik heb geschreven

Persoonlijk informatiearchief

Een persoonlijk informatiearchief, dat klinkt nogal zwaar voor artikelen van ongeveer 300 woorden over uiteenlopende onderwerpen. Toch zie ik mijn blog wel als een persoonlijk informatiearchief want het bevalt mijn gedachtegangen, gebeurtenissen in mijn leven en het mooie van alles is dat het openbaar toegankelijk is. Iedereen is vrij om te lezen over mijn gebeurtenissen en mijn gedachtegangen.

Ontmoeting

Blogs schrijven staat gelijk aan blogs lezen en mensen ontmoeten. Als er een onbekende op mijn blog reageert dan lees ik altijd een paar artikelen van zijn blog. Soms vind ik er niets aan en soms zijn ze heel interessant. In feite verbreed bloggen mijn wereld enorm. Dat is niet alleen heel leuk, het is ook nog eens verrekte leerzaam!

Bloggen creëert kansen

Ik heb al veel aan bloggen, Twitter en Facebook te danken. Zo werk ik inmiddels bij Frankwatching door slechts een tweet en zal ik al eens bij de directeur van de afdeling marketing en communicatie van het ROC A12 in Ede. kleine kanttekening, ik was toen slechts een leerling van diezelfde school. Eén post en twee dagen waren nodig om bij de directeur aan tafel te zitten.

Een grote leercurve

Misschien is de laatste reden wel de beste reden. Bloggen is heel leuk maar het is ook een hele grote leercurve. Een leercurve in het gebruik van de Nederlandse taal, beargumenteren, onderzoeken en vooral nadenken.

Het resulteert misschien niet elke dag in een super artikel. Een neerlandicus zal zich met enige regelmaat achter de oren krabben maar mijn leercurve is fantastisch en dat is toch ook wat waard.