De inspiratie voor een artikel is overal te vinden. Een kort gesprek met een toevallige passant, een artikel in de krant of zelfs een tweet van minder dan 140 tekens. De inspiratie van vandaag komt uit een tweet van @TimKro.

Ik wil per direct een verbod op het woord nice in Nederlandse zinnen. Wat een onzin.

In de conversatie die volgt moet ik toegeven zelf ook schuldig te zijn aan deze verloedering van de Nederlandse taal. De precise oorzaak is mij niet duidelijk maar ik denk dat het komt omdat de kracht van ‘leuk’ langzaam maar zeker wegebt.

Tegenwoordig is iets leuk vinden meer iets voor Facebook. De “vind ik leuk” vliegen je om de oren. Logisch dus dat ‘leuk’ zijn betekenis verliest of op zijn minst de associatie met Facebook oproept. Ik merk dat ik een alternatief zoek voor het woord leuk. Nice ligt voor de hand want het bekt lekker en mijn vrienden gebruiken het veelvuldig. “Nice it is” zullen we maar zeggen.

Best jammer de verengelsing van het Nederlands. Nog erger, het Nederlands heeft eigenlijk geen goed alternatief voor leuk. Leuk past namelijk overal, dat is het mooie van leuk. Neem het alternatief grappig. Wat zie je er vandaag toch grappig uit. Niet echt complimenteus. Het zelfde geldt voor amusant. ‘Wat zie je er vandaag toch amusant uit vandaag.’ Wederom niet echt een compliment.

Wie heeft er een alternatief voor leuk? Want nice is en blijft een zwaktebod. Het is tijd voor uitbreiding ons vocabulair.  De eisen aan het leuk-alternatieven zijn simpel:

  • Multifunctioneel
  • Tijdloos
  • Krachtig
  • Volks

Ik ben benieuwd naar de alternatieven en ik spreek nu met jullie af dat nice uit mijn vocabulair verdwijnt. Nu de rest van de wereld nog.