Het is vandaag 10 jaar na de aanslagen op de The Twin Towers. Een dag waarop 3000 mensen hun leven hebben verloren en een dag die de wereld heeft veranderd. De hele week staat de media in het teken van terugblikken en vooruit kijken. Twee zenders doen dat wat mij betreft uitmuntend goed.

National Geographic

National Geographic komt met allerlei programma’s over 9/11. De vele programma’s laten 9/11 zien vanuit verschillende perspectieven. De luchtmacht, verkeersleiding, president, burgermeester van New York, werknemers van WTC allemaal krijgen ze de ruimte om hun verhaal te vertellen. Alles is met de grootste zorg gemaakt. Een van de mooiste uitzendingen vind ik het interview met George W. Bush. Uit het interview blijkt dat George W. Bush een meelevend persoon is. Na 9/11 is hem veelal verweten dat niet te zijn.

New York Magazine

9/11De New York Magazine heeft besloten een encyclopedie te maken over 9/11. New York Magazine is een toonaangevend blad over de stad New York. In het toelichtend commentaar beschrijft men hoe journalisten de vliegentuigen in het WTC zagen vliegen. Al snel besefte ze dat dit iets buitengewoon was.

“Voor New Yorkers was het de grootst mogelijke tragedie. Binnen een paar weken was de dag een nummer geworden, een soort kortschrift voor het hele universum, iets dat niet bestaan had op 10 september.”

De encyclopedie bevat tientallen artikelen over deze tragische dag. Over de springers. Over het instorten van gebouw nummer zeven. Over de helden van 9/11 en over nog zoveel meer.

Het is echt prachtig om te zien hoe alle informatie gebundeld is. De wereld mag deze dag nooit vergeten en op deze manier is veel informatie centraal beschikbaar.