Wij Nederlanders mogen binnenkort voor de zoveelste keer naar de stembus en dus is het tijd voor het voeren van een stevige campagne. Een vast onderdeel van de campagne is het televisiespotje en daar wil ik het nu even over hebben. Om precies te zijn over het spotje van de Diederik Samson van de PVDA.

De PVDA gaat op de Amerikaanse tour

Even dacht ik dat ik was overgeschakeld op CNN en heel even waande ik mij in Amerika. Daar zijn dit soort spotjes de gewoonste zaak van de wereld. Inspelen op sensatie en puur gevoel of wacht zei ik puur? Ik bedoel natuurlijk op gevoel want laten we eerlijk zijn wat zien we eigenlijk in dit spotje?


Het gelukkige gezin als troef

Diederik smeert een boterham, drink wat en is met zijn gezin bezig. Ondertussen vertelt hij dat zijn kinderen onder andere bepalen hoe hij politiek bedrijft en dan schakelen wij over naar het verleden. Diederik zat ooit bij Greenpeace omdat hij de wereld wilden verbeteren. Ondertussen vertelt hij dat hij middels de politiek met zijn idealen het verschil wil maken. Na een aantal shots volgt een sentimentele noot over hoe mooi Nederland is. Heel prachtig allemaal en er liggen kansen. Dan schakelen wij weer over naar beelden van het gezin, liefhebbend dat vooral. Samen ontbijten en een zoen hier en daar. Man, man wat moet Diederik gelukkig zijn met zijn gezin.

Een stap te ver?

Tot zover kan ik het allemaal nog wel verdragen en ben ik stiekem blij dat de spotjes ook deze kant op kunnen gaan. Maar dan, dan doet Diederik iets wat zeer onnederlands is. Hij begint over zijn gehandicapte dochter. Over dat ze er wel gaat komen met heel veel oefenen en hulp van buitenaf. Ze heeft immers het doorzettingsvermogen van een dieseltrein. “lopen kan ze al en aan rekenen en schrijven werken wij nu hard.” En ondertussen fiets Diederik weg met zijn dochtertje. Daarna volgt de gebruikelijke afsluiting.

Vooral dat betrekken en gebruik maken de situatie van zijn dochtertje gaat er bij mij niet in. Voert deze man nu daadwerkelijk campagne over de rug van zijn dochtertje? Stel dat dat niet zo zou zijn, wat wil de PVDA dan eigenlijk zeggen met dit spotje? Ja, ze willen een socialer en eerlijk Nederland maar HOE gaan ze dat doen? Wat zijn de plannen? Daar zegt het filmpje helemaal niets over. Het enige wat ik nu weet is dat Diederik niet te beroerd is om zijn gezin in te zetten voor zetels. Dat hij in een pracht van een huis moet wonen en dat hij Nederland eerlijker wil maken maar hoe, dat blijft de grote vraag. Ach na het zien van dit spotje weet je een ding zeker, mocht de PVDA weinig zetels halen dan gaat Diederik met alle liefde weer naar zijn gezin. Nou is dit natuurlijk mijn opvatting, ik ben erg benieuwd naar jullie reactie op dit filmpje. Gaat het inderdaad (te) ver of vinden jullie het nog wel meevallen. Kortom wat vinden jullie?