De Correspondent zit op 10.000+ leden en daarmee lijkt het journalistieke experiment van Rob Wijnberg te gaan lukken. Toegegeven, Rob zit pas op 2/3 maar dat heeft hij wel in twee dagen voor elkaar gekregen. Natuurlijk, Rob en ieder van zijn correspondenten hebben een grote schare fans, maar het betreft een experiment waarvan de vorm nog niet helemaal helder is terwijl er wel zestig euro ingelegd moet worden. “Je vraagt nogal wat van mensen”, zegt correspondent Jelle Brandt Corstius terecht in het openingsfilmpje

De Correspondent from De Correspondent on Vimeo.

Nieuws is de waan van de dag

Het probleem van de huidige journalistiek — of dat wat ik denk dat het probleem is — is dat ze te afhankelijk zijn van grote investeringsmaatschappijen. Investeringsmaatschappijen die niet in de eerste plaats nieuws, maar vooral winst willen maken. De budgetten voor de journalistiek worden steeds kleiner en daarmee komt de echte onderzoeksjournalistiek onderdruk. Nieuws is copy paste journalistiek geworden. Nieuws zonder achtergronden en duiding. Nieuws is de waan van de dag

Waarom ik geloof in De Correspondent

Ik weet ook niet hoe De Correspondent er binnenkort uitziet. Wat we dagelijks van Rob en consorten voorgeschoteld krijgen. Wat voor primeurs en inzichten we binnenkort aan de publicaties te danken hebben, toch geloof ik er heilig in. Dat komt door de aanpak. Geen adverteerders, geen grote investeringsmaatschappij maar het vertrouwen van de mensen en wellicht het belangrijkste, ik voel mij als lezer weer serieus genomen. Wat mij tevens hoopvol stemt is dat de correspondent centraal staat en dat men volledig afstapt van het bestaande concept van de kranten.

Niet de minste correspondenten

De correspondenten die meedoen aan dit experiment zijn niet de minste. Joris Luyendijk, Arnon Grunberg, Henk Hofland, Jeroen Smit, Dick Wittenberg, Ewald Engelen, Joris van Casteren, Alexander Klöpping ,Famke Halsema en vele andere. Dat gaan mooie stukken worden!

De Correspondent heeft 10.000 donateurs

Ok, wellicht overdrijf ik het allemaal een beetje maar met De Correspondent gebeurt wel degelijk iets bijzonders. Grote talenten die voor zichzelf durven te beginnen. Die op een onbevangen manier kunnen experimenteren nieuwe vormen van journalistiek bedrijven. Wat er in september precies gaat komen, is nu nog niet belangrijk, dat er door investeringen van duizenden hoopvolle lezers geëxperimenteerd gaat worden, is wat telt.

Steun De Correspondent

Mocht je De Correspondent willen steunen ga dan vooral naar de website DeCorrespondent.nl. Steunen kan al vanaf zestig euro per jaar. Dat lijkt veel maar is nog geen vijf euro per maand. Mocht het hele project toch niet van de grond komen, dan krijg je gewoon je geld terug.