Recentelijk kreeg ik van één van mijn bezoekers de vraag waarom de kwaliteit van een JPG afbeelding afneemt wanneer je de JPG afbeelding upload in WordPress. Hoewel het om een kleine kwaliteitsafname gaat vond de bezoeker dit toch erg vervelend. Na wat speurwerk is dit het antwoord.

WordPress comprimeert de afbeelding automatisch

Wie bekend is met beeldbewerkingsprogramma’s zal het ongetwijfeld kennen. Bij het opslaan van een JPG afbeelding heb je ook de keuze over de hoeveelheid compressie. Hoe meer compressie, hoe slechter de afbeelding. WordPress comprimeert de afbeelding 10% zodat er 90% van de oorspronkelijke kwaliteit over is.

Waarom doet WordPress dit?

Hoe minder KB’s, hoe sneller de pagina geladen wordt. Een snelle pagina is fijn voor je bezoekers en ook Google beoordeelt je website onder andere op de laadtijd. De compressie die WordPress toepast zal door het merendeel van je bezoekers niet gezien worden.

De hoeveelheid compressie aanpassen

Of je nou meer of minder compressie wilt, je kunt het heel makkelijk regelen in functions.php dat onderdeel uitmaakt van je thema. Voeg simpelweg de volgende code toe:

PHP 5.3 of hoger

add_filter('jpeg_quality', function($arg){return 100;});

Lager dan PHP 53

add_filter( ‘jpeg_quality’, create_function( ”, ‘return 100;’ ) );

100 staat voor de hoogst mogelijke kwaliteit. Wil je juist wat meer comprimeren dan kan je daar een getal lager dan 90 invullen en je hebt meer compressie. Nogmaals, de meeste mensen zien de standaard compressie van WordPress niet. Dit trucje is vooral handig wanneer je een fotograaf bent.