Het prikkelen van de creativiteit is misschien wel net zo belangrijk als het hebben ervan. Daarom geven onze docenten de meest vreemde opdrachten onder het mom van “beter op papier dan in je hoofd” de volgende associatie oefening.

Schrijf willekeurig woorden op

Pak een pen, papier en een stopwatch. Schrijf de komende minuut alle woorden die in je opkomen op het papier en stop naar exact één minuut. Let hierbij vooral niet op interpunctie! Bekijk wat je hebt opgeschreven en dit is waarschijnlijk ‘random shit’. Tel het aantal woorden en schrijf dit ergens op. Hierna herhaal je de oefening voor wederom één minuut.

Random is niet zo random als het lijkt

De kans is groot dat je nu meer woorden heb en dat deze veel minder willekeurig zijn. Zo zou het kunnen zijn dat er nu al kleine zinnen staan. Dit komt omdat je hersenen alles proberen te ordenen. Je brein legt vliegensvlug associaties en je hebt in de vorige sessie je hersens wakker gemaakt. Herhaal de oefening wederom, alleen dan nu voor drie minuten.

Pijn deed het, zwaar was het

Na drie minuten stond bij mij ineens de volgende tekst op papier.

Alleen,
… is ook samen,

Samen alleen,
In een coupe van de NS,
… zitten we samen

Samen mooi,
Jij lelijk.

De nacht, zwart als inkt,
Uit een pen vloeiende woorden,

Samen in gedichten,
Als een boek,
Vastgelegd voor de volgende generatie.

Kinderen,
Komen uit vrouwen,
Pijn deed het,
Zwaar was het…

De interpunctie is later toegevoegd door @TH_PA waarvoor dank. Zoals je ziet lijkt het echt ergens op. Random is niet zomaar random er zit een logica achter. Dat van de mens!