Laten we eerlijk zijn, Foursquare is een service voor ijdeltuiten die denken dat ze een opwindend leven hebben. Nog eerlijker: ik heb Foursquare een jaar lang gebruikt om te laten zien waar ik allemaal kwam. Dat bijzondere festival? Check-in! De kroeg waar al je vrienden zitten? Check-in!

Na verloop van tijd begint de drang om overal op de check-in knop te drukken enorm te dalen. Eigenlijk kan het mij helemaal niets meer schelen. Foursquare mayorships? Het zal mij een worst wezen. In Nederland is een Foursquare mayorship binnen enkele dagen gehaald. Daarmee is de waarde vrijwel 0,0.

En dan nog iets. Doordat iedere gebruiker de mogelijkheid heeft om een place aan te maken is er een wildgroei aan locaties. Neem bijvoorbeeld de stations van Nederland. een gemiddeld station heeft op zijn minst elk perron op Foursquare en met een beetje geluk is ieder rookpaal ook aanwezig. Afijn, u snapt het punt.

Foursquare heeft wel degelijk potentie maar zeker in Nederland merken wij daar nog weinig van. Er zijn maar weinig bedrijven die bezoekers belonen als je inchecken en daar zit volgens mij ook een knelpunt. Een check-in levert je nog niets op.

Als Foursquare een succes wil worden moeten er volgens mij een aantal dingen veranderen. Er moet op enig manier een einde worden gemaakt aan de wildgroei van onzin locaties als “De derde parkeerplaats”, Daarnaast zou het goed zijn als bepaalde locaties geverifieerd kunnen worden.

Het is te hopen dat bedrijven het nut van Foursquare in gaan zien en het gaan verwerken in hun strategie. Eerlijk toegegeven, ik weet precies hoeveel kopjes koffie ik nog moet dringen bij bagels and beans voor ik er weer één gratis krijg. Een klein min-puntje voor Bagels and Beans… Op anderhalve kilometer van de dichtstbijzijnde winkel ben ik in staat om in te checken. Wil het marketingtechnische echt interessant worden heeft Foursquare dus nog wel wat werk te doen.

Goed, Foursquare…. Ik check alleen nog in op locaties die echt bijzonder zijn of die ik wil onthouden. Voor mij geen strijd om een digitale sticker of nietszeggende burgermeesterschappen. En mocht jij nu echt denken dat je een opwindend leven hebt. Lees dan dit artikel op Frankwatching eens.