Rol door de stad en mensen kijken je aan, ga naar de kroeg en mensen vragen of ze er ook eens een keer in mogen zitten. Dans in een discotheek en je wordt al snel bekroond tot koning van de vloer. Waarom heeft een rolstoel zo’n aantrekkingskracht? Dit is waarom een rolstoel zichzelf verkoopt.

Opvallend uiterlijk

Dat iedereen naar een rolstoel kijkt komt door het opvallende uiterlijk. Het wijkt af van het standaard beeld. Het is niet wat mensen verwachten en daar ligt een daar ligt de kracht. Het is niet voor niets dat het logo van blue circle vierkant is.

Beperkte mogelijkheid

Even een lesje uit de praktijk: ga naar de kroeg en spring op een barkruk. Je lege rolstoel is binnen de kortste keren bezet of er zijn binnen de kortste keren mensen die vragen of ze er in mogen. De reden dat men er als een haas op af sprint is de beperkte mogelijkheid om er zelf een keer in te zitten. Stel dat er elke dag een lege rolstoel zou staan dan is de aantrekkingskracht er ook niet meer. De beperkte beschikbaarheid is in dit geval de kracht.

Storytelling

Aan een rolstoel kleeft een verhaal. Dat wil zeggen, aan de persoon in de rolstoel kleeft een verhaal. Mensen houden van de verhalen achter een gebeurtenis, product of voorwerp. In het geval van een rolstoel willen mensen altijd weten waarom je in een rolstoel zit. Zit er een verhaal achter je product? Vertel het verhaal dan vooral.

Toegankelijkheid

Terug naar die kroegsituatie. Opvallend genoeg vragen mensen alleen of ze in je rolstoel mogen als hij leeg is. Logisch natuurlijk want een volle rolstoel is een obstakel, dan moet ik er immers eerst uit voor de andere er in kan. Toegankelijkheid is dus blijkbaar essentieel om succes te hebben.

Andere visie

Van hetzelfde is er al genoeg. Een ritje in een rolstoel laat je de hele wereld anders ervaren. Die anders zo bekende wereld is ineens heel anders. Een ritje in een rolstoel geeft een andere visie. Zorg dat je product iets nieuws geeft aan de mensen, laat het zorgen voor een andere ervaring van dat wat je al kent.

Alles bij elkaar opgeteld zit de aantrekkingskracht van een rolstoel in de beperkte beschikbaarheid, het leveren van een unieke ervaring, toegankelijkheid en het verhaal wat achter het product zit.