O daar wil ik nog eens een keer heen

Altijd als ik dat zeg dan komt het er het eerstkomende jaar niet van. Niet omdat ik er niet heen wil maar omdat “nog eens een keer” te vrijblijvend is. Daarom heb ik in het kader van mijn goede voornemen more real life less bits and bytes bedacht waar ik al jaren heen wil en in 2015 heen ga.

Het Rijksmuseum

Al sinds de heropening in 2013 staat Het Rijksmuseum hoog op mijn verlanglijstje. Ik wil lopen tussen de Hollandse meesters uit de zeventiende eeuw zoals van Rijn, Vermeer en Hals. De nachtwacht met eigen ogen aanschouwen, mij vergapen aan het melkmeisje en de weg kwijt raken in het straatje van Vermeer. Kortom, mij vergapen aan de schatten van het verleden en mij daardoor laten inspireren.

Het Koninklijk Concertgebouw

Mijn interesse voor klassieke meesterwerken groei en groei evenals het verlangen om ‘het’ een keer live mee te maken. En waar kan je Bach, Beethoven, Mozart of Vivaldi nou beter beluisteren dan in het Concertgebouw te Amsterdam. Het is een van de meest beroemde concertzalen ter wereld met volgens kenners een ongeëvenaarde akoestiek. Ik kan niet wachten! Jammer dat de de vier jaargetijden van Vivaldi al uitverkocht is. Gelukkig is er aanstaande zondag wel de live-stream vanuit Het Koninklijk Concertgebouw.

Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Als liefhebber van film en televisie is het een schande dat ik hier nog nooit ben geweest. Tijd om daar verandering in te brengen en ons nationale audiovisuele erfgoed te bezoeken. Want de beeldbuis van vandaag mag dan zo plat zijn als een dubbeltje, als vroeger en vandaag wat met elkaar gemeen hebben is het dat er prachtige televisie gemaakt is.

Als ik het zo zie wordt 2015 een jaar van cultuur. Ik ga maar eens kaarten bestellen voor al dat prachtigs. Anders typ ik over een jaar precies hetzelfde…

Foto: La Sequencia via Flickr CC: Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)