“Doe gewoon waar je zin in hebt.” Dat klinkt lekker rebels, tegendraads en gemakkelijk maar dat is niet. Om “gewoon” te doen waar je zin in hebt heb je veel lef en wilskracht nodig. “Doe gewoon waar je zin in hebt.” Vraagt iets buitengewoons. Om te doen waar je zin in hebt moet je tegen de stroom in.

Boven het maaiveld uit

Daar zit een heikel punt. Wie tegen de stroom in gaat steekt zijn hoofd boven het maaiveld uit. Dat doen we niet graag want dan lopen we de kans dat-ie-eraf gaat. Onze maatschappij is immers erg prestatiegericht. “Je mag doen waar je zin in hebt, zolang je maar succesvol bent.” Best riskant als je het mij vraagt. Het vraagt nogal wat van je om te “doen waar je zin in hebt.”

Tegenstand, jaloezie en kritiek

Doen waar je zin in hebt levert vaak al snel kritiek op. Je doet immers niet precies wat de ander van je verwacht. Wacht, ik zal het verhelderen met een voorbeeld. Stel, ik zou een boek willen schrijven. Ongeacht het onderwerp zullen er altijd mensen zijn die vinden dat ik daar niet voldoende kennis over heb. “Jij bent daar helemaal geen expert in.” Editor blijf bij je montage-programma! Voor je het weet ben je gestopt met doen wat je leuk vind. Wellicht niet het beste voorbeeld, maar voel je hem? Doen waar je zin in hebt vraagt nogal wat.

Doe ik wel wat ik leuk vind

Weet je? Ik vraag het mij echt weleens af. Doe ik eigenlijk wel wat ik leuk vind? Het antwoord daarop moet natuurlijk ja zijn maar is dat eigenlijk wel zo. Geniet ik van de dingen die ik doe? Soms denk ik het niet tenminste niet ten volle.

Bang om op je bek te gaan

Ik geniet niet ten volle van dat wat ik doe omdat ik bang ben om op mijn bek te gaan. De angst om te falen zorgt ervoor dat ik netjes binnen de lijntjes blijf kleuren. Ik heb echt weleens de wens om dingen anders te doen. Concepten te ontwikkelen om die vervolgens in de wereld los te laten. Gisteren schreef ik — en vele andere — over De Correspondent en ik ben er helemaal weg van, niet alleen van het idee maar vooral ook van het getoonde lef. Weg uit het maaiveld, de kop uitsteken en je idealen achterna!

Dat is wat ik wil doen. Schijt aan iedereen, lef hebben, doen waar ik zin in heb zonder mij beperkt te voelen. Ik wil niet succesvol zijn, ik wil vooral mijzelf zijn. Nu maar eens even ergens een dosis lef vandaan toveren….