Een screenshot met slagschaduw

Ben jij die vervelende slagschaduw bij een schermafbeelding van een venster ook zo zat? Weg met die drop shadow! Het ziet er prachtig uit, maar het is pure pixelvervuiling. Zeker wanneer je de schermafbeelding wilt gebruiken in een blog of in een verslag. Gelukkig is daar wat aan te doen door middel van de Terminal.

Wat is de terminal

De terminal is een niet-grafische interface waar je commando’s kunt invoeren. Door gebruik te maken van de terminal heb je de mogelijkheid om meer instellingen van je Mac aan te passen. Dit is handig, maar niet compleet zonder risico. Ga dus niet zomaar lukraak wat invoeren in de terminal.

De drop shadow verwijderen

Het verwijderen van de slagschaduw is kinderspel met de terminal. Er zijn slechts twee commando’s nodig. Om te zorgen dat je geen fouten maakt adviseer ik je om de onderstaande code te kopiëren en vervolgens in de terminal te plakken. Gebruik hiervoor de snelkoppelingen (cmd⌘ + C) en (cmd⌘ + V).

 1. Open de terminal
  Om de terminal te openen ga je naar Programma’s ▸ Hulpprogramma’s ▸ Terminal.
 2. Verwijder de slagschaduw / drop shadow
  Voer de onderstaande code in en druk op enter.
  defaults write com.apple.screencapture disable-shadow -bool true
 3. Herstart de “System’s UI Server”
  Om ervoor te zorgen dat de wijziging zichtbaar zijn moet de “System’s UI Server” herstart worden. Dit is het component van het besturingsysteem wat ondermeer er voor zorgt dat jij een screenshot kan maken. Het herstarten van de ‘System’s UI Server’ kan met het onderstaande commando.
  killall SystemUIServer

Tijd voor een testje

Ben je klaar? Dan is het tijd om de nieuwe instellingen te testen. Neem even een screenshot van een venster en bekijk het verschil. Mooi toch? Dit screenshot zou direct op je blog kunnen. Het is niet meer nodig om die drop shadow handmatig te verwijderen.

De wijziging ongedaan maken

Mocht je de slagschaduw toch enorm missen, no hard feelings. Met het onderstaande commando maak je de wijziging ongedaan.

defaults write com.apple.screencapture disable-shadow -bool false

Vergeet dan niet om de ‘System’s UI Server’ te herstarten.

killall SystemUIServer

Meer doen met de Terminal

Wil je nog meer doen met de Terminal zoals bijvoorbeeld de opslaglocatie van een screenshot aanpassen? Bekijk dan eens de lijst met berichten over de Terminal. Klik onderaan bij de tags op Terminal of klik gewoon hier