Mijn hostingpartij heeft reden voor een feestje. Ze hebben recentelijk de 40.000e klant mogen ontvangen. Dik verdiend overigens want deze website draait zonder problemen. Nou leek het de hostingpartij leuk om het feest samen met de klanten te vieren. Goed idee!

Al bijna 5 jaar lang ontwikkelen wij ons iedere dag verder en verbeteren wij onze dienstverlenging om u het beste product tegen de laagste prijs te kunnen aanbieden. Wij zijn dan ook ongelofelijk trots om de 40.000e klant te mogen verwelkomen. Zonder klanten zoals u, hadden wij uiteraard nooit deze mijpaal kunnen behalen.

Wij willen deze mijlpaal graag samen met u vieren! Alle klanten van … ontvangen daarom een kortingscode ter waarde van 4 euro.

Fantastisch! Wat een vriendelijk gebaar. Wacht eens even, wat staat daar?

# De kortingscode kan door iedereen gebruikt worden, BEHALVE door uzelf.

Dat is een beetje raar. Eerst geven ze aan graag een feest te willen vieren met de klant. Vervolgens geven ze die zelfde klant een kortingsbon waar de klant zelf geen gebruik van kan maken. De klant kan zijn cadeau allen doorgeven en zo nieuwe klanten creëren. Dat is geen cadeau, dat is marketing.

(N)iets mis met marketing

Dat voelt smerig. Ik weet niet precies wat het is. Ik heb de zere plek gevonden maar er nog niet de vinger op kunnen leggen. Ik voel me beetgenomen, geen klant maar reclamezuil. Niks vieren met de klant maar zorgen dat je nog groter wordt door je klant te neppen met een “cadeau”.

En als je er dan wat van zegt…

Daar gaat het niet om. Als ik een cadeau krijg omdat jij als hostingpartij iets met mij wilt vieren, dan moet je mij ook een cadeau geven. Deze manier van cadeaus geven doet mij een beetje denken aan vroeger. Toen zei mijn familie altijd “als je het niets vindt dan kan je het altijd nog ruilen.”.

Verwachtingsmanagement

Weet je wat denk ik het probleem is? Er werd een verwachting bij mij gewekt en aan deze verwachting is niet voldaan. Ik verwacht een cadeau voor — mij — de klant. En ik kreeg een marketingtruc om nog meer klanten te werven.

Dat is eigenlijk best jammer. Niet van die vier euro want ons ben misschien zûnig maar daar lig ik niet wakker van. Nee, het is jammer van de zure nasmaak. Jammer voor Versio ook want in plaats van een tevreden klant hebben ze nu een klant die zich genept voelt. Dat kan toch niet de bedoeling zijn van je cadeau? Of nee, dat kan niet de bedoeling zijn van je marketingtruc.