Het is bijna 2013 en dat betekent voor- en achteruit blikken. Ineens zijn er honderden lijsten met de beste muziek, films, concerten en natuurlijk het woord van 2012. God, wat was 2012 een mooi jaar, dat is tenminste de tendens bij al die lijstjes. Het lijkt wel of er geen andere conclusie mogelijk is. 2012 was een topjaar en niet anders!

Wat nou als je blij bent dat het jaar voorbij is, wat nou als het voor jou niet zo’n topjaar is geweest? Ik zal eerlijk zijn. Ik vond dit jaar maar lastig. “Er is veel gebeurd” zeggen ze dan, alsof het daarmee gezegd is. Niet zeuren, 2012 was een topjaar waarin gewoon veel gebeurd is. Alsof een stuk verdriet niet bij het leven hoort.
Ik wil niet zaniken op opportunisten, een blij gevoel teniet doen of de ultieme pessimist uithangen. Maar zonder verdriet geen vreugde en andersom.

Op naar 2013, een nieuw jaar met nieuwe kansen en omdat we het er nu toch over hebben zal ik maar direct met mijn “goede voornemens” komen. In 2013 wil ik de nadruk leggen op “het verhaal” of “de weg” zo je wilt. We leven ons leven en staan bijna nooit stil bij de weg die we afleggen of het daadwerkelijk verhaal van onze gebeurtenissen. We zijn zo druk met het bereiken van onze doelen dat we “de weg” vergeten.

Ik wil mij niet alleen maar focussen op een doel maar juist ook de weg er naar het doel bewust bewandelen en daar het beste uithalen. Daarnaast wil ik uit het hokje waar ik ingeduwd ben. Ik wil doen wat ik zelf wil en niet wat ik zou moeten doen volgens de maatschappij.

Het jaar 2013 gaat voor mij om mezelf worden, zijn en blijven. Terug naar wie ik ooit was en wie ik zelf wil zijn. Ik wens iedereen hetzelfde toe. Wees jezelf in 2013.