Een vriend(in) met liefdesverdriet, vroeg of laat maken we het allemaal een keer mee. Je wilt helpen, maar wat kun je doen? Doodgooien met clichés, een goede pot bier drinken of toch maar vooral afleiden? 

Luister en neem zijn gevoel serieus

Wanneer een relatie stopt brengt dat veel emoties met zich mee. Als vriend is het aan jou de taak om deze emoties serieus te nemen. Zelfs al zijn ze volgens jou een beetje overdreven. Wanneer iemand zijn hart lucht is het tijd om stoere praat aan de kant te zetten en echt te luisteren. Praat, luister, en doe het nog eens.

Blijf weg bij de clichés

“Ach joh, geen handvol maar een land vol.” En  andere clichés ten spijt, ze werken niet. Wanneer het net uit is heeft je maat geen behoefte aan de volgende. Het is heus zo dat er mee gegadigde zijn maar smijten met clichés ondermijnt het gevoel dat je hem serieus neemt.

Ga leuke dingen doen

Een game-avond, een goede pot bier, het maakt eigenlijk niet uit wat je gaat doen zolang het een leuke maar leuk is. Leuke ervaringen zijn van harte welkom als je je rot voelt. Dat geldt ook voor je maat. Zorg er wel voor dat jullie niet alleen maar leuke dingen gaan doen. Hoe vervelend ook, het gevoel dat loskomt bij het stoppen van een relatie moet hij toch echt doorheen.

Vraag naar zijn behoefte

Je kunt heel leuk van alles verzinnen om je vriend op te beuren maar heeft hij daar wel behoefte aan? Vraag wat hij graag van je wil op dit moment. Mij heeft het ontzettend geholpen. Op deze manier konden vrienden er voor mij zijn en kreeg ik waar ik echt behoefte aan had.

Geef hem een schop onder zijn hol

Blijft je maat te lang hangen in zelfmedelijden, komt hij zijn huis niet meer uit of heeft hij al een week niet goed gegeten. Dan is het tijd voor een flinke schop onder zijn hol. Tenslotte gaat het leven verder, ook zonder haar.