Heerlijk aan het winkelen en ineens roept de natuur. Snel even lozen in een willekeurig horeca etablissement. Als bedankje bestel je een drankje, makkelijk toch?! Stel je eens voor dat slechts 3% van alle openbare locaties een toilet heeft.

Slechts 3% van de toiletten in orde

Dit lijkt een bizarre vraag maar helaas , dit is de werkelijkheid. Uit een nieuw onderzoek van het Nederlands Instituut voor Rolstoeltoegankelijkheid blijkt dat slechts drie procent van de onderzochte toiletten prima in orde is.

Dat trap af en dan links

“Waar vind ik hier het invalidentoilet?” De trap af en dan links. Een hele uitdaging maar ik denk dat ik alles al laat lopen zodra ik van de trap afval. Dat, en andere oorzaken die de toegang onmogelijk maken zorgt ervoor dat  23% van de  toiletten word afgekeurd.

Eelco is boos

Het maakt mij ontzettend boos. Hoe kan een welvarend land als Nederland niet in staat zijn om openbare toiletten rolstoeltoegangkelijk te maken! Het is geen kwestie van “ja maar wij hebben een oud gebouw.”. Het is een kwestie van willen! Echt klantvriendelijk zijn.

Nederland heeft er schijt aan, liever een schoonmaakhok

Dat het wel kan weet ik na drie weken Amerika waar ze gewoon een invalidetoilet plaatsen in de gewone toiletunit. Ideaal want je kunt daar daadwerkelijk overal naar de wc. Het wordt tijd dat Nederland het per wet gaat verplichten. Eerst een toilet dan een vergunning. Helaas, dat zal nog wel even duren want Nederland heeft schijt aan het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking.

O en als je dan een toilet hebt zet hem dan niet vol met drank en schoonmaakspullen. Een aardig gebaar dat ik mijn geleegde blaas direct weer kan vullen maar ik ben niet zo van het klimmen en klauteren met een volle blaas.

Bron: NIRT
Foto: Lindsey Turner (flickr)