Facebook heeft veel weg van het Nederlandse drugsbeleid en de politiek. Er zijn wetten en regels maar gedogen is al wat men doet. Neem nou een winactie, dat is een prachtige manier om (al dan niet tijdelijk) nieuwe fans te vergaren maar bedrijven houden zich maar zelden aan de regels en misschien nog erger, Facebook vindt het allemaal wel prima.

Share en win!

Iedereen kent de zogenoemde “share en win” actie. Het werkt simpel. Gewoon een bericht delen en de afzender like’en en je maakt kans om te winnen. Helaas, deze acties zijn verboden. Bekijk deze regels maar eens.

De omslagfoto als reclamebanner

Die omslagfoto is een mooie plek voor de URL naar onze website. Ik hoor het de marketingmedewerker al zeggen maar helaas, ook dat mag niet. Evenals prijs- of aankoopinformatie, contactgegegevens, aanroepen tot het gebruik van Facebook-functie’s, zoals ‘Vind ik leuk’ of ‘Delen’ of een pijl die van de omslagfoto naar een van deze functie wijst. Dat alles mag niet bij je omslagfoto. Maar u heeft het allemaal weleens gezien.

Misschien ben ik een zuurpruim maar Facebook doet waar Facebook zin in heeft. Regels opstellen en die vervolgens niet handhaven, Je e-mailadres standaard wijzigen, Updates van je vrienden niet laten zien, je timeline vol proppen met reclame en de formaten van je foto omgooien.

Wat de gebruiker er van vindt? Het zal Facebook een zorg zijn en dat lijkt dan weer op de Nederlandse politiek. Gedogen en doen waar je zin in hebt…