Vandaag ging het in #blogpraat over formats. Een vast gegeven op je blog zoals bijvoorbeeld WOT (Write on Thursday) waarbij je elke donderdag een woord krijgt om over te bloggen. Zelf vind ik een format een interessant gegeven, een uitdaging en iets waar ik al langer over nadenk. 

Een format geeft structuur

Dat is handig want dan weet de bezoeker wat hij/zij kan verwachten en voor mij als schrijver geeft het structuur omdat ik ’s ochtends al weet waar ik ’s avonds over kan bloggen. Dat klinkt ideaal! Lekker makkelijk en het helpt ook nog eens om een vaste lezersgroep te creëren! Wie wil dat nou niet…

Het lijkt mij ontzettend moeilijk zo’n format

Zo makkelijk als het klinkt, zo lastig lijkt het mij. Elke week iets publiceren binnen een vooraf vastgesteld kader. De eerste weken zal dat nog wel gaan maar daarna… En wat als je het eenmaal doet dan heeft de bezoeker ook een bepaalde verwachting. Elke week daar weer aan voldoen lijkt mij lastig.

Een leuke uitdaging

Aan die verwachting voldoen lijkt mij lastig maar het is ook een hele leuke uitdaging. Het dwingt je om je te verdiepen in een onderwerp en daar iedere week iets nieuws over te vertellen. Eigenlijk een soort van openbare zelfstudie met kennisdeling! Dat gaat terug naar de kern van wat bloggen ooit was. Vroeger, in het begin deelde we vooral links om elkaar te helpen de weg te vinden op het web. Een stukje kennisdelen want met jouw links deel je jouw kennis(kring).

Ik loop er al een tijdje mee in mijn hoofd

Ik wil meer doen met mijn kennis over YouTube, online video en video in het algemeen. Ik weet alleen nog niet zo goed hoe want met alleen maar tips en tricks wordt het zo autoritair. Zo van: ik weet het beter dan jij… kijk mij eens geweldig zijn. Ik wil kennisdelen, niet mijzelf ophemelen. Helpen in plaats van belerend zijn.

WordPress woensdag, Video vrijdag?

Als ik twee formats zou starten dan zouden dat WordPress woensdag en video vrijdag zijn. Ik werk als sinds versie 1.5 met WordPress en ben door schande en schade wijs geworden. Die kennis is waardevol en waarom zouden we allemaal het wiel opnieuw uitvinden? Dat zelfde geldt eigenlijk voor online video… waarom zou ik de kennis voor mijzelf houden als ik die zelfde kennis ook kan delen?!

Hoe denken jullie eigenlijk over formats op een blog?