Mijn blog begint de laatste tijd steeds meer op een oude dame te lijken. Stroef, vol met herhaling en vast in de ontstaande structuur. Om daar uit te komen en om betere artikelen te schrijven kocht ik “GIJ ZULT BLOGGEN” van Ernst-Jan Pfauth.

Startersgids voor iedere blogger

Met de iPad in mijn hand, zittend in een luie stoel lees ik de eerste bladzijden. De ene tip na de andere vliegt over mijn beeldscherm. Goed leesbaar en in heldere taal (wat verwacht je van iemand die de nieuwsblog van NRC.NEXT heeft opgezet?). Toch blijf ik na het lezen van “GIJ ZULT BLOGGEN” achter met vragen. Tijd om ze uiteen te zetten en wie weet vinden we er samen het antwoord op.

Gebruik niet je eigen naam in de URL

Een van de tips uit Gij zult bloggen is de volgende:

Geef je blog niet je eigen naam. Dus geen sabinaschrijft.nl, of peterevers.nl. De haastige en chronisch ongeïnteresseerde bezoeker wil zo snel mogelijk weten wat er te halen valt. Die wil niet eerst rondkijken waar die Sabina of Peter eigenlijk over schrijft. Kies daarom voor een naam waar het onderwerp van je blog in voorkomt. Want dan weet de bezoeker bij het intikken of aanklikken al precies waar hij aan toe is.

Daar kan ik inkomen maar waarom is de website van Pfauth dan Pfauth.com? Zou het volgens zijn eigen voorbeeld niet beter zijn om zijn oude naam Dutch Pro Blogger te handhaven? Dat was immer zijn merk is het niet? Ik ben nieuwsgierig naar zijn beweegreden om het ene te schrijven en het andere te doen.

Wat als je al een blog hebt

Tijdens het lezen kwam ik er achter dat mijn blog veel beter kan. De komende tijd ga ik dan ook een aantal tips uit het boek in de praktijk brengen. Het enige wat mij nog belet het niet te doen is de vraag wat als je al een blog hebt? Neem deze blog. Hij zit al vol met categorieën, er staan al artikelen op en dat verander je niet zomaar. Is er een mogelijkheid om je blog te verbeteren, te structuren zonder opnieuw te beginnen? Van alle tips in het boek heb ik er één gemist. De ultieme tip om je bestaande blog om te zetten in een betere blog. Van schoolkrant naar NRC.NEXT om het zo maar te zeggen.

Lees het vooral

Ben je zelf een blogger of heb je het verlangen ook te gaan bloggen? Lees dan vooral eens “GIJ ZULT BLOGGEN”. De tips die er in staan zijn zeer waardevol. Ik zou willen dat ik het eerder gelezen had.