Eerder vandaag kondigde BlackBerry het besturingssysteem BlackBerry 10 en twee nieuwe toestellen aan. Naast de nieuwe toestellen werd Alicia Keys gepresenteerd als ‘wereldwijd creatief directeur’, een totaal nieuwe functie binnen BlackBerry. Ze zegt zelf ‘gefascineerd’ te zijn door technologie, maar haar functie zal toch vooral het uitdragen van het merk zijn, met andere woorden een bekend gezicht om je bedrijf te redden.

De nieuwe toestellen

De nieuwe toestellen Z10 en Q10 werden in Londen onthuld. De Z10 heeft een 4,2 inch touchscreen met een resolutie van 1280×768 pixels. De Q10 is kleiner: 3,1 inch en 720×720 pixels, maar wordt met een toetsenbord geleverd.

BlackBerry berichtencentrum

O excuus ik bedoel natuurlijk BlackBerry Hub. In de BlackBerry Hub zal e-mail, Blackberry Messenger en sociale media te bekijken zijn. Twitter, Facebook en LinkedIn zijn direct geïntegreerd in Blackberry Hub. Updates zijn direct vanuit de omgeving te bekijken en de gebruiker hoeft voor het plaatsen van een nieuw bericht geen aparte app te openen. Dat klinkt als Apple’s berichtencentrum maar dan net even anders.

Beginscherm

Het beginscherm van BlackBerry 10 heeft een soort van widgets die live geüpdate worden en in het beginscherm zijn er maximaal zeven zichtbaar. Dit doet denken aan de Windows Phone van Microsoft.

Privé en zakelijk

Het is in het nieuwe besturingssysteem mogelijk te wisselen tussen privé en zakelijk gebruik. Zakelijk en privé zijn op die manier makkelijk te scheiden.

“Mensen hebben nu geen twee toestellen meer nodig om aan hun wensen te voldoen”

In het bekende Blackberry Messenger, ook wel pingen genoemd wordt, kunnen vanaf nu ook videogesprekken gevoerd worden en is het mogelijk om schermen met elkaar te delen en de andere gebruiker toegang te geven tot je eigen telefoon. Op de beelden van de presentatie liep het beeld van de ontvangende partij voor. Dus of die functie echt werkt?

Blackberry Remember

Het bedrijf laat gebruikers van BlackBerry 10 ook foto’s, berichten en websites opslaan als een notitie om later te bekijken. Het is mogelijk een evenement of onderwerp zoals ‘ Vakantie’ aan te maken en daar websites, spraakboodschappen, foto’s en andere content in op te slaan zodat het overzicht later geraadpleegd kan worden. Deze functie lijkt mij wel erg handig maar ik zou zweren dat ik hem ergens van ken. Wellicht Evernote? Wel mooi om zoiets geïntegreerd te hebben in je telefoon.

Voor mij geen BlackBerry

Nee, ik ben niet overtuigd van de nieuwe BlackBerry 10. Alicia Keys is wellicht de grootste verrassing van vandaag. Laten we eerlijk zijn:

“There is no need to reboot when installing applications on BlackBerry 10”

Dat zei hij toch niet echt hé? Is dat een vooruitgang die het melden waard is? Goed, voor mij geen BlackBerry. Zelfs niet nu “Where is perry” beschikbaar komt op de nieuwe BlackBerry. Want zelfs de verschijning van deze app op de BlackBerry, was het vermelden waard. Ik hou het denk ik maar bij mij iPhone.