Dit is een QR-code op eelcomartens.comAfgelopen zondag was ik op Pinkpop. Je weet wel, dat overbekende festival met roze petjes. Over die petjes wil ik het even hebben of eigenlijk over de QR-code op het petje want die QR-codes zie je steeds vaker verschijnen. Dat lijkt handig maar is dat het ook? In veel gevallen lijkt het dat een QR-code vooral gebruik wordt om hip te zijn.

Waarom een QR-code?

Natuurlijk vallen QR-codes lekker op maar wat heb je daar aan als je vervolgens je doel niet bereikt met dat opvallen vierkante blokje? Niets! Daarom is het altijd goed je af te vragen waarom je een QR-code gebruikt en of de beoogde doelgroep er ook iets mee kan. Laatst zag ik in het ziekenhuis een folder liggen over rollators met op de achterzijde een QR-code. Nu zijn rollators niet alleen voor oudere maar ik verwacht niet dat de gemiddelde rollator gebruiker een smartphone heeft. U begrijpt mijn punt.

Plaatsing van een QR-code

Goed, je hebt vastgesteld dat het nuttig is om een QR-code te gebruiken en hebt middels onderzoek vastgesteld dat de beoogde doelgroep ook iets met een QR-code kan. Dan is natuurlijk de grote vraag, waar plaats je die QR-code? Ik verwacht niet dat er iemand is die deze QR-code onderweg kan scannen.

QR-code op een busje

Laatst zag ik overigens ook een QR-code op enkelhoogte, ik vraag mij nog steeds af of het desbetreffende bedrijf zelf wel eens een poging heeft gedaan de code te scannen zonder op de kop te hangen.

QR-codes en hun bestemming

Mijn persoonlijke ervaring met QR-codes is dat de bedrijven die ze gebruiken niet goed nadenken waar naar toe de QR-code verwijst. Een QR-code scannen gebeurt over het algemeen nog steeds met een smartphone en dus zou de verwijzing van de QR-code QR-code hier geschikt voor moeten zijn. Laats kwam ik via een QR-code op een site die mij vriendelijk verzocht om de website via de pc te bekijken omdat de website in flash gemaakt was. Wat is dan het hele idee achter je QR-code? Ik heb overigens niet de moeite genomen om naar een pc te lopen. Moraal van het verhaal: Een QR-code heeft alleen zin als de website waar de QR-code naar linkt geschikt is voor een mobiel.

QR-code en veiligheid

Een QR-code is niet per definitie onveilig maar er schuilt in een QR-code een potentieel gevaar. Dat potentieel gevaar zit hem meer in het ontwerp van het stukje software dan is het principe van een QR-code. Een groot aantal programma’s opent direct de URL van de QR-code. Dit is risicovol want achter een URL kan eventueel ook schadelijke software verstopt zitten. Daarom hou ik voor mijzelf altijd de volgende spelregels aan:

  • Kan ik zien van wie deze QR-code is?
  • Vertrouw ik de afzender?
  • Weet ik wat ik achter de QR-code kan verwachten?

Pas wanneer ik deze vragen met ja kan beantwoorden scan ik eventueel de QR-code.

Ok, wanneer heeft een QR-code zin

Ok, wanneer heeft een QR-code zin? Wat mij betreft zijn QR-codes zinvol wanneer ze daadwerkelijk iets toevoegen. Een QR-code achter op een visitekaartje? Hartstikke handig want dan hoef ik geen nummers meer over te tikken. Een QR-code op een poster over een mobiele app? Doen! Dan kan ik hem direct downloaden! Deze QR-codes hebben echt een doel en zijn zinvol. Zo zijn er nog meer voorbeelden te bedenken.

Conclusie

Mijn conclusie is dat een QR-code zin heeft wanneer er goed gekeken is naar de doelgroep, de plaatsing van de QR-code en de verwijzing van de QR-code. De code moet makkelijke scanbaar zijn en er moet altijd een duidelijke afzender zijn.