Hyves wordt door velen gezien als een gepasseerd station. De netwerksite is op sterven na dood. En is — als ik mijn docenten moet geloven— zelden onderdeel van de geadviseerde marketingmix. Is dat terecht? In veel gevallen wel maar vaak ook weer niet.

Laten we beginnen met de cijfers. Hyves heeft op dit moment 9,8 miljoen Nederlandse leden en 3.099.000 Unieke bezoeker vanuit Nederland. Het aantal Nederlandse leden is daarmee nog altijd hoger dan het aantal Nederlandse profielen op Facebook. Dat zijn er namelijk 7,6 miljoen. Het aantal minuten die men op Facebook doorbrengt ligt echter wel veel hoger dan het aantal besteden minuten op Hyves. Daarnaast is het overduidelijk dat Hyves keldert en Facebook stabiel blijft of groeit.

Schermafbeelding 2012-12-28 om 16.24.18Schermafbeelding 2012-12-28 om 16.24.34

 

Nog steeds bijna 10 miljoen Nederlandse leden

Dan is het toch logisch dat Hyves vaak geen onderdeel uitmaakt van de geadviseerde marketingmix? Kijkende naar de cijfers vind ik dat eigenlijk helemaal niet zo logisch als het lijkt. Het potentieel bereik is met 9,8 miljoen Nederlandse leden nog steeds groot. Hyves is en blijft een relatief grote speler binnen Nederland en zal dus altijd serieus bekeken moeten worden.

Er zit nog steeds een potentiële doelgroep

Natuurlijk, Hyves keldert en keldert, dat ziet iedereen maar is het daarom afgeschreven als marketingkanaal? Volgens mij niet. Zolang er mensen zijn die Hyves gebruiken zit jou potentiële doelgroep er wellicht ook. Het is aan ons om Hyves serieus onder de loep te nemen en niet direct af te schrijven. Hyves, niet het netwerk van de toekomst maar ook nog zeker niet het netwerk van het verleden.