Eelco Martens: Your account was created on 9 January 2009 Ik ben een kleuter. Nou ja, op Twitter want op 9 januari 2009 maakte ik — aangespoord door mijn toenmalige EO-collega’s — een twitter-account aan. Sinds die dag vervuil ik het internet met mijn tweets en dat heeft mij mooie momenten opgeleverd.

Grote schoonmaak

Ik ben niet van het ontvolgen. Ik ben meer van het negeren van tweets. De afgelopen vier jaar heb ik de ontvolg-knop maar zelden gebruikt maar na vier jaar ligt je box vol, is de speelkamer te klein en dus is het tijd voor een grote schoonmaak. Dat heeft Twitter geweten. Ik heb 106 mensen de deur gewezen. Dat voelt vreemd en misschien zelfs een beetje naar. Het is blijkbaar toch een hele stap om die knop in te drukken.

Om het voor mijzelf nog enigszins te kunnen verantwoorden heb ik de volgende regels opgesteld.

Regels

 1. De profielfoto is geen ei
 2. Het account heeft minstens 10 volgers
 3. Het aantal tweets is aannemelijk voor de tijd op Twitter
 4. In de afgelopen twee maanden is er getweet
 5. De Tweets zijn leuk, interessant of informatief
 6. Het account is van een (nog) bestaande organisatie of festival
 7. Je volgt mij

Met deze regels vielen 106 accounts buiten de boot. Ik ga ze dus niet echt missen.

Uitleg

 1. Als je niet de moeite neemt om je profiel van een eigen profielfoto te voorzien dan houdt het snel op. Een profielfoto geeft je identiteit en nog belangrijker. Ik kan zien wie je bent. Vorig jaar schreef ik niet voor niets het “manifest tegen het ei”
 2. Je mag een twitteraar verwachten dat hij op zijn minst tien volgers heeft. Ho, voor jullie gaan roepen. Dat geldt natuurlijk niet voor mensen die vandaag met Twitter beginnen.
 3. Ik bepaal niet hoe vaak iemand zijn twitter-account gebruikt, toch is het iets om op te letten. Als je in twee jaar tijd 50 tweets weet te tikken….. Ach dat hoef ik vast niet uit te leggen.
 4. Twitter is iets van het moment, als je de afgelopen twee maanden niet actief bent geweest dan heb ik geen goede reden om je nog langer te volgen. Je plaatst immers niets om te lezen. Ok, ok er zijn uitzonderingen zat te bedenken maar het gaat om het idee.
 5. Spreekt voor zich
 6. Spreekt voor zich
 7. Ok, geen harde voorwaarde maar gevolgd worden door de mensen die jij volgt heeft wat. Het spreekt natuurlijk voor zich dat regel 5 zwaarder weegt.

Conclusie

Twitter heeft in de afgelopen vier jaar veel mensen zien komen en stilletjes zien vertrekken. Een groot deel van mijn volgers had een laag aantal tweets of heeft al een lange tijd niet meer getweet. Jammer maar helaas, zo gaat dat. Na 4 jaar heb ik afscheid genomen van 106 (oud) twitteraars het was een grote schoonmaak maar dat is nog niet eens zo slecht. Mocht je nu denken dat wil ik ook! Bezoek dan even deze blog van Elja en naast de nodige informatie ontvang je ook haar tiengeboden voor Twitter

Hieperdepiep deze kleuter drinkt er een whisky op! Tot op Twitter @eelcomartens