Zoals ik in mijn vorige blog al schreef gaat de opdracht van deze week over information scent. Wat dat precies is lees je in de vorige blog. De opdracht die ik deze week van Koen kreeg was het maken van een nieuwe Facebook timeline met in de gedachte information scent en playification. De opdracht is een van een eerder opdracht over playification die ik niet kon maken omdat ik ziek was.
De schets
De schets toont gelijkenissen met Windows 8 en maakt gebruik optimaal gebruik van de ruimte die de browser biedt. Het fluid design is schaalbaar na mate de grote van het scherm. Door de updates in blokken te zetten komen de visuele aspecten beter tot zijn recht.
De header is voor jouw
In de header van de website is het logo van Facebook te zien met daarnaast het standaard menu (Meldingen, berichten, vriendschapsverzoeken) in deze schets aangegeven met de woorden “persoonlijk menu”.Daarnaast vind je de mogelijkheid om berichten te plaatsen. Zoals je ziet wordt er geen onderscheidt meer gemaakt tussen tekst, foto en video. Met de huidige technieken is het prima mogelijk om er “sleep om te uploaden” systeem van te maken. Aan de rechterkant vind je de mogelijkheid tot zoeken. In de schets staat er de uitleg “vrienden zoeken” maar met de nieuwe “graph search” wordt het mogelijk om alles te doorzoeken. Omdat deze functie in Nederland nog maar beperkt beschikbaar is heb ik vrienden zoeken gebruikt.
Bepaal zelf wat je ziet
Vlak onder de header van Facebook vind je een zestal schuifjes. Met de schuifjes bepaal je de mood van het berichten, of ze werk gerelateerd zijn of juist privé Naast de mood en mate van privé kan je bepalen of je vooral tekstberichten, video’s op foto’s te zien.
Op deze manier bepaal je zelf welke berichten je ziet en heb je meer dan ooit controle over je eigen timeline. Aan de linkerkant zie je drie puntjes die een menu uitschuiven gelijkwaardig aan het huidige menu aan de linkerzijde van Facebook.
De updates
Zoals eerder gezegd, de updates worden weergegeven in blokken. Deze blokken kunnen door de gebruiker worden versleept en op deze manier leert het systeem welke updates je daadwerkelijk interessant vindt. Daarnaast heb je de mogelijkheid om een blok je “flippen” dan verdwijnt de informatie en komt er direct een nieuwe update.
Dit is een schets van een foto. Je ziet de huidige knoppen: delen, like, en reactie. Nieuw in mijn ontwerp is dat je de laatste reactie direct ziet. Op deze manier bevorder je dat mensen gaan reageren of op zijn minst gaan kijken bij de reacties.
Wanneer je langer op de foto blijft staan verschijnt er een gedeelte met informatie over de persoon en de relatie die je met deze persoon hebt. Ook kun je zien wat zijn of haar laatste reactie aan jou was. In de wireframe is dit weergegeven in een tooltip. Dat is een stuk meer bruikbare informatie dan in de huidige mouseover.
Geen “onder de motorkap” oplossing
Koen heeft specifiek gevraagd om oplossingen die niet geregeld worden “onder de motorkap” oplossing. Daarin lees ik een oplossing waarbij de gebruiker zichtbaar invloed heeft op het systeem. Ik ben er volgens mij goed in geslaagd om aan deze eis te voldoen. De gebruiker heeft door middel van de schuifjes perfecte controle. Je ontkomt er natuurlijk niet aan om een oplossing te bedenken die ook gedeeltelijk “onder de motorkap” geregeld wordt maar het is in ieder geval totaal iets anders dan wat lijstjes of duizend extra knoppen.
Recente reacties