Floor van der Wal deed in 2006 mee aan de eerste Mis(s)verkiezing en werd kort daarop benaderd door de redactie van het programma JONG van de EO. Floor werd in een middag getraind als stand-upcomedian, en moest ’s avonds meteen optreden. Haar grappen en grollen sloegen in als een bom en 2011 werd ze officieel lid van de Comedytrain.

Handicap

Floor werd geboren met de navelstreng om haar nek. Ze werd gereanimeerd maar vanwege het gebrek aan zuurstof heeft ze een hersenbeschadiging opgelopen. Deze hersenbeschadiging resulteerde in quadriplegie (bilaterale cerebrale parese) een vorm van spasme.

Floor vertelt openhartig over haar handicap in de uitzending van JONG:
Get Microsoft Silverlight

Humor als medicijn

Een van de dingen die ik enorm inspirerend vind aan Floor is dat ze humor gebruikt om het ijs te breken en om te gaan met haar handicap. Daarnaast zegt ze over haar handicap:

Die beperking dat heeft iets unieks, daar kan je heel veel uithalen. Daardoor maak je heel veel dingen mee.

Het is een beladen onderwerp en om die beladenheid er vanaf te halen, dat werkt het beste met zelfspot. Mensen denken dingen die ze niet durven te zeggen en dan zeg jij ze dus voor hen.

De columns van Floor

Floor schreef columns voor ‘BOSK Magazine, voor jou’ (BOSK is de vereniging van mensen met een lichamelijke handicap). Ze liet daarin aan iedereen zien dat ze zich absoluut niet liet tegenhouden door haar spasticiteit. Ze maakte er juist haar kracht van en onderscheidde zich daarmee van alle andere cabaretiers.

Aan haar inspirerende leven kwam helaas veel te vroeg een einde.  Op 25 maart 2011 rond 1 uur ’s nachts werd Floor door een auto aangereden toen ze over het Mercatorplein in Amsterdam fietste.

 Floor – Broze snippers van een intens leven

Ter nagedachtenis aan Floor is er een boek verschenen, Floor – Broze snippers van een intens leven. Floor hield dagboeken bij waarin ze openhartig schreef over haar eindeloze ambities, maar ook over haar heftige stemmingswisselingen. Ze bewaarde haar sms’jes en e-mails, schreef gedichten en theaterteksten en beschreef haar plannen voor de toekomst. Het boek is daar een samenstelling van. Haar ouders vertellen in De Wereld Draait door over het boek.

Berg inspiratie om door te gaan

Zo nu en dan kijk ik de aflevering van JONG eens terug. Ik vind het inspirerend hoe ze door middel van humor omgaat met haar handicap. Nog mooier vind ik het om te zien wat ze allemaal beeft bereikt. Je moet doorzetten of zoals Floor zelf zegt:

Voor....  Leg je niet neer bij minder als meer mogelijk is. Veel leesplezier ouwe! Dikke kus, Floor

Bron: Floor — broze snippers van een intens leven