Negatieve reacties Hellmann's advertentie op Instagram

Het is zover. Nederlandse bedrijven kunnen gaan adverteren op Instagram. Hellmann’s mayonaise maakte hier als eerste gebruik van en werd vervolgens overladen met een bak negatieve reacties. Verassend? Nee, want ook al gebruiken bedrijven Instagram al langer voor promotionele content, adverteren is echt andere koek.

Het gaat om de keuze

Er zijn genoeg bedrijven die Instagram gebruiken om producten of diensten in de spotlight te zetten. Reclame dus. Het verschil met de advertenties die sinds deze week getoond worden is dat de instagrammer pro-actief kiest om deze “reclame” te zien. Het initiatief ligt bij de instagrammer. Die is “in controle”. Bij de advertenties is dit niet het geval, deze worden simpelweg door de strot geduwd.

Elke verandering brengt rebellie

Of het nu een designverandering bij Facebook is of de ochtendkrant die overgaat naar tabloid formaat, elke verandering kan steevast rekenen op protest, commentaar en reactie. De eerste reclame uiting van Hellmann’s heeft 62 reacties en een groot deel daarvan is negatief. De meeste negatieve reacties zijn echter te herleiden naar de stap om adverteren mogelijk te maken en niet zo zeer naar de uiting van Hellmann’s. Het is dus vooral de stap waar men het oneens mee is.

Hellmann’s mayonaise was nog afwezig op Instagram

Hoewel de reclame het vooral moet ontgelden omdat Facebook adverteren mogelijk maakt had het waarschijnlijk wel geholpen als Hellmann’s al eerder actief op Instagram was geweest. Nu is het wel heel duidelijk dat Hellmann’s er vooral is om te zenden en niet voor de community, of het contact met de koper van de producten.

Het zal nog wel even duren voor de storm rondom de advertenties op Instagram gaat liggen. Instagrammers moeten er ook gewoon aan wennen. Of adverteren daarna een slimme move is? Misschien wel, maar zorg dan in ieder geval voor een goed gevulde en actief account.