Steeds meer mensen hebben behoefte om gegevens over zichzelf te verzamelen. Met een mooi woord heet zoiets quantified self. De bekendste voorbeelden van quantified self zijn hardloopstatistieken, calorieëntellers en slaaptrackers. Zelf raak ik steeds meer geïnteresseerd in het bijhouden van mijn eigen data. Een van de manieren om data over jezelf te verzamel zijn activiteitentrackers en apps die voedsel en vochtinname registeren. 

Omdat ik zo geïnteresseerd ben geraakt besloot  ik op onderzoek uit te gaan naar de meest bekende bandjes:  de Fitbit Flex, Jawbone UP, en de Nike+ FuelBand SE. Afzien van uiteenlopende reviews liep ik al snel tegen een probleem aan.

Geen informatie over het gebruik in combinatie met een rolstoel

Ik heb het internet afgespeurd maar met uitzondering van de Nike+ FuelBand SE is er nauwelijks informatie beschikbaar over het gebruik van de activiteitentrackers door rolstoelgebruikers. Omdat ik zelf overweeg om een activiteitentracker aan te schaffen heb ik de verschillende fabrikanten verzocht om extra informatie.

Zoals gezegd is er wel informatie te vinden over de Nike+ FuelBand SE. Nike heeft aan dat de FuelBand SE bruikbaar is voor mensen in een rolstoel.

Nike created the Nike+ FuelBand SE and first generation FuelBand with all athletes in mind. The devices captures many types of wrist activity involving arm and wrist motion, including the motion created when powering a wheelchair.

Toegegeven, het is nog steeds niet veel informatie maar het is wel iets. Persoonlijk vind ik het een groot gemist dat de fabrikanten van de andere activiteitentrackers niet zeggen over de bruikbaarheid van hun product in afwijkende situaties.

Dus het wordt de  Nike+ FuelBand SE?

Hoewel Nike de enige is die op zijn site heeft staan dat hun site FuelBand SE werkt voor mensen in een rolstoel verwacht ik dat de kans klein is dat ik een FuelBand SE ga aanschaffen. De reviews zijn niet bijzonder goed en het feit dat Nike de gegevens omzet in Nikefuel bevalt mij niet zo goed. Ik wil de cijfers weten en gamification is leuk maar het is mij net iets te veel spel bij Nike. Daarnaast geven de apps van alle andere leveransiers je de mogelijkheid om ook je voedsel inname te volgen. Bij Nike ontbreekt deze optie.

Accuraatheid van de gegevens

Nog even terug naar de  activiteitentrackers zelf. Alle activiteitentrackers die gedragen worden om de pols hebben een foutmarge. Ze zijn simpelweg minder accuraat dan een apparaat dat gedragen wordt rond de heup. De foutmarge zal bij gebruik door een rolstoeler vergroten.  In de uitgebreide review van Lauren Goode valt veel te lezen over de accuraatheid van de  Fitbit Flex, Jawbone UP, en de Nike+ FuelBand SE.

Het is zo frustrerend

Bleh, frustrerend is het, hoe moeilijk kan het zijn om als fabrikant even aan te geven of je product werkt bij bepaalde groepen mensen. We zijn nu eenmaal niet allemaal standaard. Misschien tijd voor een grote activiteitentrackers test voor mensen in de rolstoel?