Het is geen eerste kerstdag als de koningin geen kersttoespraak heeft gehouden en als er geen ophef ontstaat over diezelfde toespraak. Dit jaar niet vanwege politieke bemoeienis maar vanwege het “lekken” van de kersttoespraak.

Foutje bedankt

Dit voorval zal de RVD niet lekker zitten. Naar verluidt was het een kwestie van het veranderen van de datum en het ophogen van een ID. Een techniek die stamt uit het stenen tijdperk! Dat verwacht je toch niet van een website die 3 ton kost.

Lekken kersttoespraak strafbaar

Anne Jan Roeleveld, de man die gisteren het ‘lek’ vond waar de kersttoespraak van koningin Beatrix te vinden was, was zich naar eigen zeggen van geen kwaad bewust. Juristen hebben vandaag gemeld dat zijn actie strafbaar is. Zo meldt het NRC.

Ergens voelt dat raar. Natuurlijk was het openbaar maken van de beelden niet heel netjes maar anderzijds hadden ze daar nooit op de deze manier mogen staan. Hoe strafbaar kan het zijn om ergens toevallig achter te komen en dat vervolgens openbaar te maken, journalisten doen niet anders.

Het verbaast mij overigens dat de hele toespraak überhaupt al op een server stond. Dit soort dingen horen in een kluis tot vlak voor de uitzending. En het lijkt mij overigens niet heel moeilijk om tijdens de kersttoespraak een stream op te nemen en die te publiceren. Mocht dat niet kunnen dan is de glasvezelverbinding in Hilversum snel genoeg om het filmpje binnen enkele seconden op je server te knallen.

Elizabeth in 3D

De beelden van de kersttoespraak zijn overigens niet verrassend. Het zelfde format: een paar shotjes van buiten en de koningin die statisch haar toespraak voorleest. Hoe anders is dat in Engeland. Daar zijn kersttoespraken halve documentaires. Dit jaar had Queen Elizabeth II zelfs een primeur. Haar kersttoespraak werd uitgezonden in 3D.

Goed, er was een kersttoespraak en er was ophef. Eerste kerstdag zit er bijna op. Ik wens iedereen nog een fijne kerstdag en tot morgen!