Sneu is het. Al die bedrijven die inhaakactie houden om maar een graatje mee te pikken van de troonswisseling. Of eigenlijk, al die bedrijfjes die het doen zonder dat het bij het merk past.

De klant is koning

Neem nou de Dirk, klanten krijgen bij aankoop van bepaalde actieproducten een koningsmantel cadeau. Dat past toch helemaal niet? Dat merk staat toch voor lage prijzen? Ja, “de klant is koning” maar dat is gewoon makkelijk scoren. Wat zegt zo’n actie nu over het DNA van de organisatie?

Lekker makkelijk

Dat is eigenlijk precies wat mij stoort. Dat het gewoon niet past bij de organisatie en dat het een poging is om makkelijk reclame te maken. Een andere supermarkt heeft zijn bekende Wuppie weer afgestoft en voor deze gelegenheid voorzien van een kroontje. Lekker makkelijk, de Wuppie gaat al jaren mee en deze variant kende nog niet. Makkelijk scoren? Ja, dat sowieso.

Het kan trouwens nog erger. De verpakking oranje maken zoals DE dat doet. “Koninklijke Douwe Egberts kleurt deze maand oranje”, aldus het bedrijf. De Aroma Rood verpakking kleurt voor het eerst in 260 jaar oranje. Geniaal, Aroma Rood in oranje verpakking.

Past het wel bij het merk

Ok, ik ben een beetje aan het zeuren maar ik vraag mij steeds af… past het echt bij het merk? Natuurlijk, Koninklijke Douwe Egberts kan deze gelegenheid natuurlijk niet aan zich voorbij laten gaan. Maar een speciale verpakking waarbij Aroma Rood gewoon herkenbaar bleef en waarbij gebruik werd gemaakt van oranje accenten zouden toch beter passen?

King is KING

De enige die het wat mij betreft formidabel doet is King met zijn Kingsize pepermuntrol van 100 centimeter met maar liefst 189 pepermuntjes. Want zo redeneerden ze bij King: op hun rol pepermunt volstond niet langer de naam King, maar ‘Zijne majesteit Koning Willem-Alexander, koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau’. Kijk! Dat is geniaal. Een directe link met je merk en de uiting versterkt je merk.

Ook leuk, de advertentie van Randstad. Voor iedereen die niet automatisch zijn moeder opvolgt: loop gerust eens binnen. Maar goed, dan hebben we het over een advertentie. Maar goed, waar maak ik mij druk om. We hebben inmiddels een koning en mensen dansen nu eenmaal graag met hun Wuppie op de dam.

Leve de koning. Hoera, hoera, hoera!