Vrij recent was ik met dank aan een goede vriend via FaceTime aanwezig bij een ‘koffiepraatje’ met Chris Aalberts, auteur van het boek ‘Veel gekwetter weinig wol’. Chris wond er geen doekjes om: politiek en sociale media zijn als een slecht huwelijk. Het werkt niet. O, en Haren, dat was geen fout van de politiek.

In een eerder artikel over de politiek en sociale media schreef ik zelf al dat sociale media en politiek niet samengaan. Dus tot zover geen verrassingen. De burger zit niet te wachten op invloed en politici gebruiken sociale media veelal als het zoveelste kanaal om te zenden.

Politiek en sociale media gaan niet samen

Als we dan gaan kijken waarom het niet werkt kunnen we drie hoofdoorzaken aanwijzen.

  • Burgers hebben niet genoeg kennis van zaken
  • Het aantal vertegenwoordigers op sociale media is beperkt
  • De Nederlander interesseert zich niet voor politiek

Burgers hebben weinig kennis om de complexe vraagstukken waar de politiek mee worstelt op te lossen. Er zijn maar weinig mensen die bereidt zijn om echt in de problematiek te duiken met als gevolg een zeer ondoordacht plan.

Volgens Chris houden Nederlanders helemaal niet van de politiek. We gaan pas klagen als een plan slechts voor ons uitpakt. Een echt ‘samen’ bestaat in Nederland niet meer. Dat is ook de reden dat vakbonden leeglopen. Daar heb je het gekissebis onderling niet voor nodig.

Stel dat er meer Nederlanders waren die zich voor de politiek interesseerde dan heb je nog kans dat politiek en sociale media niet samen gaan. Het aantal Nederlanders dat sociale media gebruikt om over politiek te praten is beperkt. Het kleine clubje wat dat wel doet kan natuurlijk nooit gezien worden als de stem van Nederland.

Haren, Haren, Haren

Dan nog even over Haren. Volgens valt de politiek niets te verwijten, evenals de sociale- en gewone media.

“Het kan overal gebeuren. Verzamel hier 200 jongeren met bier op het parkeertrein en er blijft geen auto heel”

Dat is ten delen waar. Maar wat mij betreft is het niet helemaal juist. Als politiek zijnde moet je beleid maken en dat (laten) uitvoeren. Het is de verantwoording van de politiek, gemeente en andere overheidsinstanties om burgers te beschermen en de orde te handhaven. Ze hadden ook voor een alternatief feest kunnen zorgen of de treinen kunnen laten doorrijden. Afijn, als politiek heb je middelen en die moet je inzetten.

Iets is beter dan niets?

Wat ik persoonlijk erg jammer vond was dat de focus vooral lag op dat dingen niet werkte. Sociale media en politiek zijn inderdaad geen gelukkige combinatie maar moeten we het daarom niet meer proberen? Het is heel makkelijk om te schoppen maar zolang iedereen maar blijf staan veranderd er niets.