Erwin Olaf was deze week te gast bij de afdeling Beeld & Geluid van ROC A12. Hij gaf daar een lezing over zijn werk als fotograaf. Toen ik de uitnodiging kreeg om ook aanwezig te zijn bij zijn lezing wist ik één ding zeker: dit kan ik niet laten schieten. En ik kreeg gelijk! Ik heb die middag veel van Erwin Olaf mogen leren en ik kan je verzekeren: het meeste had niets te maken met fotografie.

Beoordeel een fotograaf niet (alleen) op zijn foto’s

Wie bij Google images een zoekopdracht uitvoert op Erwin Olaf, ziet foto’s van clowns, apart geschminkte gezichten en naakt. Heel veel naakt. Shocking? Misschien, maar wie denk dat Erwin Olaf alleen maar foto’s maakt om te shockeren, heeft het mis. Veel foto’s zijn gemaakt vanuit een fascinatie voor de huid, of er schuilt een bepaalde frustratie achter. Toen ik Erwin hoorde praten was het eerste wat ik dacht: deze verhalen verdienen een boek.

Wie naar Erwin Olaf’s foto’s kijkt, ziet misschien een naakte man met een spuitende champagnefles of een jongeman met een zak over zijn hoofd. Het is vrij voordehandliggend om Olaf’s foto’s aan de hand daarvan te labelen als ‘fotografie om te shockeren’ en om vervolgens de hele fotograaf zo weg te zetten. Maar wie dat doet is niet bereid om verder te kijken dan de eerste indruk. Wie wel bereid is om een fotograaf niet direct op zijn foto’s te beoordelen, zal verrast worden door alles wat er dan nog meer op hem afkomt.

Blijf spelen met vrij werk

Sommige fotografen zijn geneigd om, vanaf het moment dat ze gaan werken in opdracht, het vrije werk links te laten liggen. Iets dat Erwin Olaf zeker afraadt. Vrij werk houdt je creatief, aldus Erwin Olaf, het is een manier om je te ontwikkelen als artiest en als mens. Juist via vrij werk ontwikkel je een eigen stijl en word je onderscheidend. Met andere woorden: blijf spelen!

Voer ideeën uit

Ooit een idee gehad en niet uitgevoerd omdat je er de (financiële) middelen niet voor had? Volgens Erwin is dat zonde en moet je een idee uitvoeren als je dat wilt. Dat je het idee soms moet aanpassen aan de beschikbare (financiële) middelen is een belangrijke consequentie, maar dat is altijd nog beter dan een idee niet uitvoeren.

Blijf breed georiënteerd

Bezoek musea, ga naar de blockbusters, kijk die drie uur durende arthouse film en andere dingen die niets met je vak te maken hebben. “Het nadeel van studenten fotografie is dat ze alleen maar naar andere fotografen kijken. Je breed oriënteren, dat is mijn advies.”

Bijzondere man

Erwin Olaf heeft mij uitzonderlijk weten te boeien. Zijn passie, humor, verhalen, struggles en levenslessen brengt hij op bijzondere wijze over. Wat hierin opvalt en bij blijft is de open manier waarop hij communiceert.