Het is half één als 200 eerstejaarsstudenten het auditorium vullen voor een lezing van Register Marketeer Ruud Boer over zijn boek Brand Design.

Vormgeven en vormen van een merk

Brand Design is het vormgeven en vormen van een merk. Natuurlijk is design hier één onderdeel van, maar er zit veel meer achter. Merkidentiteit bijvoorbeeld. Om de merkidentiteit vast te leggen stelt de eigenaar van een merk zichzelf de volgende vragen:

Mentale merkidentiteit

  • Wat is onze (merk)visie?
  • Wat is onze (merk)missie?
  • Wat zijn onze (merk)waarden?
  • Wat is de gewenste (merk)persoonlijkheid?
  • Wat is onze (merk)belofte?
  • Wat is ons kernconcept?

Visuele merkidentiteit

  • Wat zijn de zichtbare, voelbare en hoorbare elementen die ons merk uniek en onderscheidend maken?
  • Welke taal spreekt ons merk?
  • Zijn er personen die ons merk versterken?
  • Welke elementen van ons merk zijn ruikbaar en te proeven?

Echt HEMA

Om deze vragen te verduidelijken maakt hij gebruik van goed geïllustreerde voorbeelden van onder andere de HEMA. Deze voorbeelden laten zien hoe de HEMA zijn merk positioneert. Een op het eerste gezicht eenvoudig merk als de HEMA is voorzien van uiterst zorgvuldig uitgewerkt Brand Design. Een van de onderdelen hiervan is de afgeronde prijs.
Dat het soms beter is om niets te veranderen aan de uiterlijke kenmerken van je merk illustreerde hij aan de hand van Sinterklaas. Alles wat je verandert aan Sinterklaas zorgt dat Sinterklaas niet meer herkenbaar is. Zou je hem nog herkennen met een groene cape?

Personal Branding

Naast Brand Design voor bedrijven besteedde Ruud Boer ook aandacht aan Brand Design als persoon. Zogenoemde Personal Branding. In principe werkt dit hetzelfde als bij bedrijven. De enige aanpassing is dat bedrijven zichzelf moeten zien vanuit een persoon en personen zichzelf als een merk. Wat is je merkinnerlijk, merkuiterlijk en merkgedrag? Jou visie, missie, waarden, merkpersoonlijkheid, belofte en kernconcept?
Volgens Ruud Boer is het belangrijk om in jou vakgebied nieuwe dingen te ontwikkelen. Ook benadrukt Ruud het belang van het vragen naar feedback zodat er getest kan worden of je zelfbeeld klopt met het beeld van andere.

Een beetje veel boek

De lezing bevat veel nuttige informatie die je met andere ogen naar ‘een merk’ doet kijken. Ruud Boer vertelt op prettige en zeer gepassioneerde wijze over Brand Design, maar ondanks dat was het niet altijd boeiend. Dit kwam vooral doordat veel informatie letterlijk uit het boek kwam. Tevens miste ik een onderdeel over ‘de invloed van de consument op Brand Design.

Een simpele vraag

Om dit gemis goed te maken stelde ik tijdens de vragenronde deze vraag:

De consument haalt een deel van haar identiteit uit de de merken die zij gebruikt. In hoeverre haalt een merk een gedeelte van haar identiteit uit haar gebruikers en in hoeverre heeft de gebruiker dus invloed op de identiteit van het merk?

Volgens Ruud Boer heeft de consument een kleine invloed op de Brand Design. Hij vertelde over Smart die haar reclamecampagne heeft aangepast nadat bleek dat vooral oudere reden in een Smart. De vraag heeft mij een gesigneerd exemplaar van “Als jij een merk zou zijn” opgeleverd.