Ineens was de website weg. Niet door een hack maar gewoon door een domme fout van mij. Geen probleem — dacht ik —want ik maak altijd back-ups, maar toen bleek de het zip-bestand met mijn back-up beschadigd. Ik kon wel janken want ook al blog ik de laatste tijd minder, het plotseling verdwijnen van mijn website legt een knoop in mijn maag. Wanhopig mailde ik mijn hostingpartij of zij wat voor mij konden betekenen. Nu, drie dagen later en 60 euro lichter is alles weer zoals het hoort te zijn. Hoera!

Duur grapje, dat wel.

Ik sloeg achterover toen ik las wat de prijs was voor een back-up. 50 euro excl., dat kan je toch niet menen. Helaas, dat bleek geen grap. Nog nauwelijks bekomen van de schrik bleek dat de back-up ook pas maandag geleverd kon worden want ja, weekend hé. O en of ik het dan wel zelf weer wilde uploaden want dat deden ze ook niet… fijn! Wat doe je dan wel voor dat enorme bedrag? Toegegeven, ik ben dolblij want mijn website staat er weer, het goede gevoel over mijn hostingpartij ben ik echter kwijt.

Dit gaat mij niet weer gebeuren

Je begrijpt, dat was de eerste en laatste keer dat dit mij overkomt. Voortaan maak ik gebruik van een driedubbele back-up:

WordPress Back-up naar Dropbox
WordPress Back-up naar Dropbox maakt automatisch een back-up van je website en slaat deze op in je Dropbox. Het enige wat je hoeft te doen is de plug-in autoriseren en aangeven hoevaak er een back-up gemaakt moet worden. Het instellen van de plug-in is kinderspel en kost je nog geen halve minuut.

WP Database Backup
Je database, misschien wel het belangrijkste van de hele site. Hierin staan immers al je blogpost en andere zaken die een website laten draaien. Ook WP Database Backup is binnen een paar klikken geïnstalleerd en geeft je de mogelijkheid om de bestanden in Dropbox op te slaan.

De handmatige back-up
Automatische back-ups zijn super handig maar vergeet niet om af en toe ook handmatig een back-up van je website te maken. Bij een handmatige plug-in heb je zelf helemaal de controle en dus kan je ook controleren of alles goed is opgeslagen. Mocht je bang zijn het te vergeten, zet het dan in je agenda.

Als laatste: controleer regelmatig of je back-up geen fouten bevat en goed te open is. Dat scheelt je een hoop geld maar, misschien nog wel belangrijker, een hoop frustratie in het geval je de back-up nodig hebt.