Wanneer er gesproken wordt over de Health app in IOS 8 worden vooral de fitnessfuncties belicht. De — volgens mij —  allerbelangrijkste functie wordt maar zelden benoemd: Medical ID.

Belangrijke  medische informatie snel toegankelijk

In Medical ID is het mogelijk om belangrijke medische informatie op te slaan zoals bloedgroep, allergieën, donorschap,  medicatie en noodnummers. Informatie die van groot belang kan zijn. Er zijn immers voldoende allergieën die dodelijk kunnen zijn.

Wie moet er gebeld worden als jou wat overkomt?

2014-10-04 12.20.32Zolang je bij bewustzijn bent is het makkelijk te vertellen wie er verwittigd moet worden en waarvoor je allergisch bent. Maar wanneer je niet bij bewustzijn bent is dit lastiger. Je allergieën staan als het goed is in een medisch-dossier maar hoe zit het met de telefoonnummers? Die staan in je telefoon en wellicht zelfs onder de internationaal erkende vermelding ICE. Prachtig toch? Ja, behalve dat je telefoon waarschijnlijk beveiligd is met een toegangscode. Medical ID is echter beschikbaar zonder toegangscode.

En ICE dan?

Al sinds 2005 verschijnen er regelmatig berichten over het opnemen van ICE in je telefoonlijst.  Veel van deze berichten zouden afkomstig zijn van de ambulance-medewerkers. Dit is echter niet waar. De sectororganisatie van de ambulancezorg zegt hierover het volgende:

In deze mail staat dat ambulancemedewerkers steeds langer bezig zijn met het doorzoeken van mobieltjes van slachtoffers alvorens zij het juiste nummer hebben gevonden van een naaste. Burgers worden daarom in deze mail opgeroepen de ICE code in hun mobiele telefoon op te nemen. Dit verzoek/deze oproep zou verstuurd zijn vanuit de ambulancesector. Dit is echter niet juist.

Wel zegt de AZN positief te staan tegenover zaken die de toegankelijkheid vergroten. Of wij een ICE vermelding opnemen in onze telefoon is echter aan onszelf.  Maar in tegenstelling tot Medical ID is voor ons telefoonboek wel een toegangscode nodig.

Zelf instellen

Je Medical ID instellen is heel eenvoudig. Open de Health app, kies Medical ID en kies voor “edit”. Je kunt nu de gegevens invullen. Het is aan jou welke gegeven je invult. Als je wilt dat de gegevens beschikbaar zijn zonder een toegangscode zet dan “Show When Locked” aan