Vannacht heeft Microsoft bekend gemaakt volgend jaar te stoppen met de e-maildienst hotmail. In plaats van Hotmail komt Microsoft met Outlook.com. Aan alles is duidelijk te zien dat hiermee de aanval is ingezet op Google’s Gmail.

Social mail?

Het persoonlijke verkeer via een e-mailadres is sinds de komst van Sociale Media enorm afgenomen. Er zijn zelfs mensen die beweren dat e-mail op sterven na dood is. Met de komst van Outlook integreert Microsoft Sociale Media in je e-mail en lijken ze zich met name te richten op echte conversaties. In ieder geval komt er met Outlook een einde aan het continu updaten met het adressenboek.

Lay-out volgens Windows 8

Het meest opvallende is de schone lay-out die meer ruimte heeft voor je e-mail. Op deze manier ontstaat er een rustige omgeving voor het lezen van je berichten. De lay-out lijkt een voorbode te zijn voor Windows 8.

Aanval op Gmail

Overduidelijk is dat Microsoft de aanval opent. In de “welcome to Outlook” video zijn overduidelijk beelden te zien van Google’s gmail. Echter staat er OLDMAIL in plaats van Gmail. Daarnaast zegt Microsoft in zijn video

Email is private and confidential, and most folks we’ve talked to want to keep it that way. So we keep your personal email personal. We don’t scan your email content or attachments and sell this information to advertisers or any other company, and we don’t show ads in personal conversations.

Een overduidelijke aanval op Gmail die in het verleden in opspraak is geraakt door het scannen van de inhoud van e-mails. Pikant detail is wel dat Microsoft de aanval opent op YouTube dat natuurlijk onderdeel is van Google.

Screenshot van Outlook's introductie video waarbij oldmail erg veel lijkt op Gmail

Wie stapt er over?

Laten we eerlijk zijn. Is Microsoft niet een beetje laat met Outlook.com? De meeste mensen zijn inmiddels overgestapt naar Gmail. Natuurlijk, de intergratie met Sociale Media en een schonere lay-out zijn mooi maar ik kan mij niet voorstellen dat het lang duurt voor Google met iets soortgelijks komt. Natuurlijk moeten we niet vergeten dat de meeste mensen een aardig archief hebben opgebouwd. Waarom zou je een archief weggooien om vervolgens al je contacten te laten weten dat je een nieuw e-mailadres hebt?