Sinds september studeer ik af bij het Nederlands Dagblad. Daarom heb ik nu ook de kans om uitgebreid kennis te maken met de christelijke kwaliteitsjournalistiek van het ND, maar welke stukken zijn mij tot nu toe eigenlijk bijgebleven? Met andere woorden, voor welke stukken zou ik een dagpas, weekpas of misschien zelfs een abonnement overwegen?

Fysieke afkeer

– Sjirk Kuijper

Na de winst van Trump waren Dorenbos, van Dijk, SGP-leider Kees van der Staaij en vele conservatief-christelijke stemmers blij. Van der Staaij noemde de overwinning ‘hopelijk goed nieuws voor Israël, pro-life, pro family’. Maar of Trump daadwerkelijk goed nieuws is voor de pro-life beweging, en of de associatie tussen Trump en pro-life terecht is? De ‘fysieke afkeer’ van Sjirk is mij bijgebleven, juist omdat niet alles is wat het op het eerste gezicht lijkt. Redenen genoeg om eigen onderzoek te doen en een eigen goed onderbouwde mening te vormen.

Lees dit artikel op ND.nl of via Blendle

De Amersfoortse misbruikzaak roept vragen op over privacy, publiciteit en genade

– Sjirk Kuijper

Wie pretendeert christelijke kwaliteitsjournalistiek te bedrijven weet dat er een moment komt dat er nieuws gebracht moet worden dat de eigen achterban raakt. Dat moment kwam dit jaar onder meer bij de Amersfoortse misbruikzaak. Als krant heb je dit nieuws te brengen, dat staat buiten kijf.
Nieuws van dit kaliber brengt echter een hoop journalistieke keuzes met zich mee die erg lastig kunnen zijn.
Relevante feiten zorgen er in het kleine christelijke Nederland voor dat de naam van de verdachte herleidt kan worden. Hoe ga je als krant om met dit gegeven? En hoe breng je nieuws dat wel heel dichtbij komt als blijkt dat de vrouw van de verdachte als recensente werkt voor je eigen krant? Zwijgen is geen optie, zelfs wanneer een deel van de achterban dit het liefst zou zien.

Lees dit artikel op ND.nl

Groningen is ten einde raad en eist einde gaswinning

– Hans-Lukas Zuurman

Het rommelt al een tijd in Groningen, dat weet iedereen. De relatie tussen de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) en gedupeerden vertoont scheuren, dit is ook geen nieuw gegeven. Een spoedprocedure is — mijns inziens — een nieuwsfeit dat alleen naar de feiten gekeken ook middels een ANP’tje gebracht kan worden. Dit stuk van Hans-Lukas Zuurman laat zien dat de taak van de journalist niet louter bestaat uit het brengen van feiten. Een journalist heeft de taak om een verhaal in context te plaatsen, zodat een externe de ernst kan inschatten. Het klopt dat de feiten in drie zinnen op te schrijven zijn, Maar het werkelijke verhaal hoort met profiel en al verteld te worden.

Lees dit artikel op ND.nl of via Blendle

Hoe vijftien ton aan oude bijbels via de shredder in eierdozen eindigde

– Eline Kuijper & Gerard ter Horst

Een Bijbel die een leugen bevat, dat kan — afhankelijk van wat je gelooft — niet. De Groene Bijbel bleek anders dan in het voorwoord vermeld niet groen. Reden voor een vertrouwensbreuk tussen het Nederlands Bijbelgenootschap en uitgeverij Royal Jongbloed en voer voor journalisten.
De wijze waarop het Nederlands Dagblad verslag doet van deze zaak en de vasthoudendheid van redacteuren Eline Kuijper en Gerard ter Horst hun tanden in de zaak zetten zouden redenen kunnen zijn om een abonnement te nemen.

Lees dit artikel op ND.nl of via Blendle

Vader Pechtold trekt een grens: ‘Doodsbedreigingen zijn niet normaal’

-Hilbert Meijer

Eerlijk is eerlijk, wie het laatste nieuws wil lezen wacht niet op een pak bedrukt papier in de brievenbus. Het leuke van de krant vind ik de afwisseling tussen nieuws en achtergronden. Dit artikel over Alexander Pechtold geeft ons een inkijkje in de wereld van een politicus. “Daar in Den Haag” wordt ineens weer menselijk, want dat zouden wij soms bijna vergeten: ook politici zijn vader en moeder.

Lees dit artikel op ND.nl of via Blendle

Probeer het Nederlands Dagblad twee weken gratis

Waarom zou je betalen voor journalistiek als het ook gratis kan? Dat kan ik je wel zeggen, maar ontdek het vooral zelf op ND.nl/2weken. Dat is dus wél kwailiteitjournalistiek en dat helemaal voor niks-noppes-nada.