Er zijn van die dingen die je ontdekt, vergeet en herontdekt. De kracht van muziek is er daar eentje van. Dat geldt tenminste voor mij. De afgelopen weken heb ik mogen genieten van Sofie Letitre en Qeaux Qeaux Joans in Luxor en dit weekend mocht ik aanwezig zijn bij een huiskamerconcert van The Cosmic Carnival en Rebecca Sier. Alle vier verschillend in stijl maar met minimaal één gemeenschappelijke deler. Ze gaven mij een ‘even helemaal weg’-gevoel.

Het gewone herwaarderen

De kracht van muziek is mij niet vreemd, maar eerlijk is eerlijk, onze wereld zit vol met muziek en dat maakt het wat gewoontjes. Zo gewoontjes dat je vergeet wat voor krachtig middel muziek eigenlijk is. Tijdens de concerten merkte ik dat het mij instaat stelde om even helemaal los te komen van mijn eigen wereld. Los van dat wat ik meemaak en even meegenomen worden naar die andere wereld.

De beelddenker in mij maakte overuren

Eerlijk is eerlijk, dat loskomen van je eigen wereld is best fijn. Tijdens alle concerten maakte ik de beelddenker in mij overuren. Ik complete videoclips die bij de nummer zouden kunnen horen, bedacht de plekken waar je deze muziek het beste kon beluisteren en last but not least ik zag mijzelf al zitten op de ideale plek om te genieten van de nummers.

Live is het beste

Toegegeven, toen ik thuis de zelfde plaat draaide kwam het gevoel niet meer terug. Het is denk ik die live-sensatie in combinatie met de vibe die het losmaakt. Neem nou “The Cosmic Carnival”. Live kon ik niet stilzitten en de plaat doet mij maar weinig. Live was een feest, de plaat is een feest zonder bezoekers en slingers.

De interesse is gewekt

Dankzij Rebecca Sier wil ik naar het Groninger Museum om daar schilderijen te bekijken waarbij muzikanten een nummer hebben geschreven. Door de  The Cosmic Carnival weet ik dat ik vaker van dat soort muziek wil genieten in een huiskamersetting en dankzij alle vier weet ik weer waarom je überhaupt de deur uit moet om echt te genieten van goede muziek.

De afgelopen weken waren een herwaardering van muziek, herbeleving van wegdromen en los kunnen komen van je eigen leven. Mijn dank is groot.