In eerste instantie doet het woord naarstig mij denken aan vervlogen tijden. Een woord heden ten dage nauwelijks nog gebruikt wordt, net als heden ten dage overigens. Het lijkt een woord voor “de oudere generatie”.

Naarstig is een woord voor pech zo lijkt het

Ik ken naarstig alleen maar in de combinatie op zoek naar ander werk, of op zoek naar een oplossing en een zoektocht op internet bevestigde het beeld. “Succesvolle jeugdbrandweer zoekt naarstig nieuwe leden” is één van de voorbeelden die voorbij komt tijdens de zoektocht

Naarstig een woord voor de politiek

Misschien ligt het aan Google, maar ook de politiek kan goed met naarstig overweg. Zo zijn ze in Brussel naarstig op zoek en in Amerika doet “fiscal cliff” naarstig veelvuldig in de berichtgeving verschijnen. Ik krijg bij naarstig toch vooral het gevoel dat het een ver van mijn bed show is.

Naarstig met passie en toewijding

Wellicht biedt het synoniemenlijstje uitkomst. Gewoon, omdat ook synoniemen wat zeggen over de woorden waar ze synoniemen van zijn. Naarstig is bijvoorbeeld een synoniem van toewijding, dat woord klinkt mij bekend in de oren, net als ijverig dat ook een synoniem is van naarstig. Gek eigenlijk, dat naarstig zo’n negatieve bijsmaak heeft en ondertussen een synoniem is van toewijding.

Write On Thursday. #WOT. Iedereen kan meedoen, het is een creatieve schrijfopdracht, vrij om te bepalen hoe je dat wilt doen, zoals het bij bloggen hoort en mag kort, lang, in blog, flog- of vlogvorm. Het gaat erom dat je het woord wat elke donderdag gebruikt gaat worden in z’n meest vrije vorm kan uitleggen. Wat vind je ervan, hoe denk je erover, heeft het een metaforische werking, zijn er vergelijkingen, kun je een anekdote terughalen, laat het je dromen of is het vlak en abstract? Wil je andere #WOT woorden terugvinden, check hier! Vergeet ook niet de link naar je eigen blogpost in de reacties te zetten zodat anderen je blog kunnen lezen en reageren.