Rolstoelvoorwiel zwart wit

Bij mijn geboorte kreeg ik een hersenbloeding met een vorm van spasme als gevolg. De spasme concentreert zich in mijn benen hierdoor bleek lopen een stap te ver. Vanaf kleins af aan zit ik in een rolstoel en dus ben ik het wel gewend, althans dat denkt men vaak.

Geen gekke aanname

Het is op zichzelf helemaal niet zo’n gekke aanname. Veel dingen wennen inderdaad na verloop van tijd. Het smakken van je vriendin, die collega die net te hard praat aan de telefoon, de buurjongen die zijn muziek net te hard heeft staan en ja, zelfs een vent went. Een handicap daarentegen niet. Met een handicap leer je omgaan maar echt wennen, dat doet het niet.

Nieuwe levensfase betekent opnieuw accepteren

Volgens mij is één van de redenen dat een handicap niet ‘went’ de acceptatiecyclus die je steeds weer moet doormaken. Als kind heb je een heel ander denk- en verwachtingspatroon dan een puber en als student heb je weer een heel andere kijk op de wereld. Je loopt steeds tegen andere problemen aan en dus moet je ook steeds andere dingen accepteren. Hoe kan iets wennen als je er steeds weer tegenaan loopt?

Dat het altijd zo is geweest wil niet zeggen dat je het gewend bent

Al 27 jaar lang neem ik de lift in plaats van de trap. Al 27 jaar lang zoek ik naar het rolstoeltoilet en al 27 jaar lang staat iemand anders sneller op om de deur dicht te doen dan ik. Dat is een gegeven, echt wennen zal het nooit. Het went niet omdat ik de lopende mens andere dingen zie kunnen dan ik. Het went niet omdat het nou eenmaal altijd zo is geweest. Dat iets altijd al zo is geweest zegt niets over gewenning, het zegt alleen iets over de staat van zijn.

het went nooit dat…

Je uren van je leven staat te wachten op een lift die naar een openbaar toilet stinkt. Dat je niet bij vrienden op bezoek kunt omdat ze drie hoog wonen zonder een lift. Dat mensen denken dat je geestelijk ook wat mankeert. Dat je alles moet plannen en uitzoeken voor je “ontspannen” kunt genieten van een middag weg. Het went niet maar dat hoeft ook niet. Je hoeft niet gewend te zijn aan je handicap. Het is zaak dat je het accepteert en het beste uit je leven haalt.